Kokend solliciteren in de horeca 'een waardevol sollicitatiealternatief'

Kokend solliciteren in de horeca 'een waardevol sollicitatiealternatief'

Dertien werkzoekenden met interesse voor een baan in de horeca, solliciteerden maandag 1 april op een bijzondere manier: al kokend in de keuken of bedienend aan tafel.

WerkgeversServicepunt Holland Rijnland organiseerde samen met vier horecawerkgevers uit de regio voor de tweede keer dit event, genaamd ‘Kijkje in de keuken’. Doel was om werkzoekenden te enthousiasmeren voor een baan in de horeca. Van de dertien werkzoekende deelnemers, krijgen in ieder geval vier deelnemers een vervolggesprek bij de werkgever.

In gesprekken met een chef-kok aan het fornuis of raspend en snijdend voor de ‘mise-en-place’ leerden werkzoekenden meer over het horeca-vak. Ook volgden een aantal werkzoekenden een masterclass bediening: meerdere borden meenemen, borden in serveren en uithalen en zonder druppelen drank inschenken. De werkgevers kregen op deze manier een goede indruk van de werkzoekenden en andersom.

Vacatures

Erik Jak, Resident Manager van IBIS Leiden Centre en Michael van Rhijn, Food & Beverage Manager van Golden Tulip Noordwijk Beach: 'Dit laat ons zien dat het ook mogelijk is om kandidaten op een andere manier te enthousiasmeren én te selecteren voor een baan in de horeca. Dit heeft toekomst. Wij sluiten graag weer aan bij de volgende editie.’

'Op dit moment heb ik eigenlijk geen vacatures’, vertelt Bob Meijer, gastheer en eigenaar van Brasserie Groep, ‘maar als er iemand tussen zit die ik goed kan gebruiken, dan ga ik in gesprek. Je moet vooruitkijken.’

Uniek sollicitatie event

WerkgeversServicepunt Holland-Rijnland organiseerde een ‘Kijkje in de keuken’ dit keer samen met horecaondernemers Brasserie Groep, de Horeca Groep Leiden, IBIS Leiden Centre en Golden Tulip Noordwijk Beach. Een uniek sollicitatie-event.
‘In zo’n persoonlijke ontmoeting kunnen werkzoekenden hun talenten én hun motivatie laten zien. Deze spreken niet 1-2-3 uit een brief, mail of telefoongesprek. Dat is ook de kracht van dit event’, vertellen Fabienne Laman van DZB Leiden en Emma Colijn van UWV.

Mix van beginners en ervaren krachten

‘Ik geloof in een goede mix in mijn teams van ervaren krachten en beginners. Daar ben ik steeds naar op zoek’, vertelt Bob Meijer. Samen met Anouk Gooskens van de Horeca Groep Leiden zette hij een BBL-traject op. ‘Een nieuwe groep start in september’, vertelt Gooskens. ‘Daarin werken we ook samen met MBO Rijnland.’