nieuws

Europeaan ervaart relatief veel stress in de horeca

Café 649

Europeaan ervaart relatief veel stress in de horeca

Polen zijn de meest gestreste werknemers vergeleken met andere Europeanen. Een op de vier worstelt elke dag met stress op de werkvloer. Verder ervaart een Europeaan die in de horeca, verkoop, media & marketing, of financiële dienstverlening werkt, relatief meer stress.

Nederlanders ervaren de minste stress op de werkvloer in Europees perspectief. Dat meldt loonstrookverwerker ADP op basis van een enquête die het liet uitvoeren onder ruim 10.000 werknemers uit Nederland, Polen, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Zwitserland.

Vier op de tien Nederlanders maken minstens elke week stressvolle situaties mee op de werkvloer. Bij een doorsnee Europeaan is dat zes op de tien. Het aandeel mensen dat dagelijks symptomen van overspanning ervaart, ligt in Nederland op zo’n 8 procent en in alle onderzochte landen samen gemiddeld op 17 procent. Verder geeft meer dan een vijfde van de Nederlanders aan nooit stress te ervaren op het werk, bijna twee keer zo veel als het Europese gemiddelde.

Stress in horeca

In april 2017 bleek uit een onderzoek van CBS/TNO dat chef-kok een van de zwaarste beroepen van het land is. De trefwoorden stressbestendig en hoge werkdruk domineren de online horeca vacatures. In 46% van de vacatures voor koks en in 34% van de vacatures voor bedieningsmedewerkers worden stress gerelateerde termen vermeld. Bij de nummer twee in deze bijzondere ranglijst is dat maar in 19 procent het geval: het gaat hierbij om vacatures voor accountmanagers. Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat burn-out klachten het meest voorkomen in de horeca. Deze klachten worden veroorzaakt door weinig autonomie en een hoge werkdruk.

Hoge werkdruk, maar gezond

Hoewel werknemers in de horeca een hoge werkdruk ervaren, behoren zij ook tot de gezondste werkenden van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Vacatures.nl op basis van cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Horecamedewerkers claimen een baan te hebben met een hoge werkdruk. Gevraagd naar waar deze werkdruk vandaan komt, noemen ze vooral het feit dat ze snel moeten werken. Minder moeite hebben ze met de hoeveelheid werk die ze moeten doen en met de piekmomenten waarop ze extra hard moeten werken. Verder stellen ze dat ze minder moeite hebben met hun werk dan de gemiddelde Nederlander.

In het onderzoek van het CBS geeft 30,3 procent van het ondervraagde horecapersoneel aan een zeer goede gezondheid te hebben; 83 procent meldt geen medische klachten te hebben. Ter vergelijking: van de totale onderzoekspopulatie gaf slechts 23,7 procent aan een zeer goede gezondheid te hebben.

Reageer op dit artikel