nieuws

Veel steun voor rookvrij beleid: steeds meer terrassen (deels) rookvrij

Café 546

Veel steun voor rookvrij beleid: steeds meer terrassen (deels) rookvrij

Ruim driekwart van de Nederlanders, namelijk 76 procent, wil een actief rookvrij beleid in ons land. De steun daarvoor is sinds 2014 toegenomen met 11 procent. Horecaondernemers kiezen er ook steeds vaker voor hun terras (deels) rookvrij te maken.

De steun voor het rookvrij beleid blijkt uit een onderzoek naar het draagvlak voor tabak ontmoedigende maatregelen, dat in opdracht van KWF Kankerbestrijding is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar.

Van de 1127 ondervraagde volwassenen vindt 80 procent dat de overheid maatregelen moet nemen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken, maar er is ook een meerderheid die wil dat bedrijven zich inzetten voor het begrip ‘rookvrije generatie’.

De helft van de mensen wil zelf actie ondernemen door gesprekken met kinderen aan te gaan, petities te tekenen en rokers in de buurt van kinderen aan te spreken.

Rookvrij terras

Het terras van pannenkoekenrestaurant Rijsterbosch in Rijs, Friesland, is vanaf dit seizoen geheel rookvrij. Eigenaar Michel Lunenberg zegt: ‘Vorig seizoen hebben we getest met een deels rookvrij terras. Maar dat beviel niet.’

Met deze maatregel wil eigenaar Lunenberg met name de kinderen beschermen en ze niet in aanraking laten komen met roken. ‘Maar ook voor de volwassen niet-rokers is het natuurlijk bijzonder aangenaam niet in de rook van een ander te hoeven zitten.’

Moet ik een rookpauze

Moet ik een rookpauze

Lunenberg is zeker niet de eerste ondernemer die gasten een rookvrij terras aanbiedt. ook Mossels en Meer in Oostkapelle heeft een rookvrij terras, net als de Rede in Dronten.  In 2015 maakte  Luno Kitchen in Hilversum een van de twee terrassen al geheel rookvrij. Ook de Duivelsberg in Berg en Dal, waar ook veel families komen, heeft dit seizoen een geheel rookvrij terras.

Stevige ex-roker met rookvrij terras

Bas Hoebink maakt het terras van de Meesterproef en De Firma, twee van zijn zaken in Nijmegen, ook rookvrij. Hoebink was zelf een stevige roker, maar ‘een rookwalm als je zit te eten, dat vinden de meesten niet fijn. En je weet dat roken hartstikke slecht voor je is.’

Hoebink vindt het ook prima als mensen willen roken, maar niet als anderen er last van hebben. ‘Mensen waarderen het heel erg, een rookvrij terras. Vorig jaar hebben we al een proef gedaan bij De Meesterproef, werd er na 17.00 uur niet gerookt,’ zo zegt Hoebink tegen de Gelderlander.

Vrouwenhof in Roosendaal heeft ook een rookvrij terras, ook hier komen veel kinderen. Het hoort namelijk bij een speeltuin. Cafeteria De Daltons in Voorthuizen werkt sinds kort ook met een rookvrij terras. Bij Post in Dordrecht van Alex Verburg is een deel van het terras sinds vorig jaar rookvrij. Anvers in Tilburg was in 2015 een van de voorlopers met toen nog een ‘rookvrije zone’ op zijn terras.

Meer artikelen

Meer artikelen

Rookvrij terras Amsterdam

AT5 ging eerder dit seizoen in Amsterdam 80 cafés en restaurants af en wat blijkt: Bij 23 procent van de terrassen is roken niet of beperkt toegestaan. Daarnaast geeft 5 procent van de cafés en restaurants aan dat roken binnenkort helemaal verboden is. Bij het merendeel – 72 procent – mag je gewoon nog een sigaret opsteken.

Alliantie Nederland Rookvrij

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter van Alliantie Nederland Rookvrij (ANR), is blij met de ontwikkelingen. ‘Dankzij krachtenbundeling, het brede maatschappelijke draagvlak en het groeiend aantal initiatieven boeken we succes en zorgen we voor blijvende verandering.’

‘Zo sluit de gemeente Amstelveen zich als partner aan en verklaren we later deze week het duizendste sportterrein rookvrij. Maar ook bedrijven als Kruidvat en supermarkt Lidl zetten zich in voor een Rookvrije Generatie en hebben bijvoorbeeld aangekondigd geen tabakswaren meer te willen verkopen.’

Zeven op de tien Nederlanders vindt dat het aantal plaatsen moet worden uitgebreid waar veel kinderen komen en waar niet gerookt mag worden. Soms fikse meerderheden zijn er te vinden voor wettelijke rookverboden voor kinderboerderijen, schoolterreinen van middelbare scholen, speeltuinen, de omgeving van kinderdagverblijven, buitensportterreinen, buitenzwembaden, voetbalstadions, attractieparken en perrons.

Om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken wil 71 procent dat sigaretten niet zichtbaar zijn in het winkelaanbod.