Politie maakte einde aan nazit horecapersoneel proefopening

Politie maakte einde aan nazit horecapersoneel proefopening

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een einde gemaakt aan een nazit van de caféproef in de binnenstad van Utrecht. In een café zaten ongeveer veertig personen na te borrelen. Onder hen ondernemers en medewerkers van vier van de vijf horecabedrijven die deelnamen aan de caféproef. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. Ze ging kijken na een melding van geluidsoverlast.

'De afdeling handhaving onderzoekt het incident en er worden passende maatregelen getroffen. In een indringend gesprek met de betrokken horecaondernemers, vanochtend, hebben wij onze teleurstelling hierover uitgesproken', schrijft burgemeester Sharon Dijksma maandag in een brief aan de gemeenteraad. Tijdens de caféproef onderzocht TNO vier dagen lang hoe goed bezoekers en horecapersoneel zich aan de coronaregels hielden.

Handhavers waren juist zo tevreden over de cafébezoekers. 'Het Fieldlab Cafés heeft geen noemenswaardige impact gehad op de drukte in de stad. De in- en uitstroom verliep in goede orde. Zaterdagavond is het Fieldlab Cafés afgesloten en was de stad om 22.00 uur rustig, net als alle voorgaande avonden', aldus Dijksma.

Eén persoon positief getest

Verder schrijft de burgemeester dat van één bezoeker achteraf is vastgesteld dat deze persoon corona had. De betreffende bezoeker was voorafgaand aan het cafébezoek negatief getest. Bij een test later in de week (de deelnemer had nog een tweede reservering) bleek de persoon wel ziek te zijn. 'Hoewel de kans op besmetting van anderen minimaal is geweest, heeft dit tot extra maatregelen geleid in overleg met de GGD. Zo zijn alle personeelsleden extra getest en is er een bron- en contactonderzoek gestart. Hieruit zijn vooralsnog geen besmettingen naar voren gekomen', concludeert Dijksma. Acht mensen werden vooraf al geweigerd, omdat ook hun testuitslag positief bleek te zijn.

Kater

De vijf cafés zijn blij dat ze een paar dagen open zijn geweest, maar hadden ook een kater omdat zij niet weten wanneer zij weer opnieuw hun werk kunnen doen. Zij zouden graag een vervolg willen geven aan de proef, waarbij gasten ook door de cafés mogen lopen en aan statafels kunnen staan. TNO verwacht over vier weken de resultaten van deze Fieldlab te kunnen presenteren.