KHN vraagt om duidelijk plan en volledige NOW-compenstatie

KHN vraagt om duidelijk plan en volledige NOW-compenstatie

KHN wil van het kabinet weten hoe het plan voor het bedrijfsleven, waarbij bedrijven met geldnood geholpen worden, eruit komt te zien. Ook pleit de branchevereniging voor 100 procent NOW-compensatie. 'Alleen zo kan worden voorkomen - met de finish in zicht - dat veel horecazaken op korte termijn alsnog omvallen.'

Het vertrouwen in financiële plannen voor bedrijven heeft volgens KHN-directeur Dirk Beljaarts een knauw gekregen door het uitstellen van de uitbetaling van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

Versnelde TVL-betaling

Ondernemers kregen bericht dat de aanvulling op de tegemoetkoming in de vaste lasten voor het vierde kwartaal niet, zoals verwacht, eind februari zou worden overgemaakt, maar 'binnen zestien weken'. Volgens KHN was die termijn te lang en daardoor dreigen veel ondernemers in betalingsproblemen te komen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die over de uitbetaling gaat, liet onlangs weten dat er alsnog een snellere regeling komt.

coronavirus hotels
Dirk Beljaarts, directeur KHN

Beljaarts verwacht verder niet dat het oprekken van de avondklok naar 22.00 uur veel verlichting zal geven aan horecaondernemers, omdat veel ondernemers toch al zijn overgegaan op bezorging.

100% NOW-compensatie cruciaal

Ook pleit KHN voor een 100 procent NOW-compensatie. 'Wil de horecabranche de laatste fase van de coronacrisis overleven, dan moet het kabinet voor 100 procent compenseren.' Daarom pleit KHN voor 100 procent NOW-vergoeding vanaf 1 april.

Door de verplichte sluiting en de strenge restricties, zijn de eigen middelen van horecaondernemers op en de mogelijkheden uitgeput'”

Op dit moment vergoedt de NOW-3 regeling tot maximum van 85 procent van de loonsom. 'Maar voor horecaondernemers komt dit in de praktijk altijd veel lager uit – rond de 60-65%. Dit betekent dat ondernemers al ruim een jaar lang 35 tot 40 procent uit eigen middelen bijleggen. Maar door de verplichte sluiting en de strenge restricties, zijn de eigen middelen op en de mogelijkheden uitgeput', aldus KHN.

'Leveranciers hebben veelal hun bijdrage geleverd, maar ook zij zijn hard geraakt. Banken hebben middels het magische woord 'maatwerk' de sector veelal opgegeven en pandeigenaren hebben slechts minimaal laten zien dat ze willen helpen. Om ervoor te zorgen dat horecaondernemers hun medewerkers in dienst kunnen houden, is 100 procent compensatie van de loonsom cruciaal. Alleen met 100 procent compensatie kan worden voorkomen dat – met de finish in zicht – er nog meer ontslagen zullen vallen en veel horecazaken op korte termijn alsnog omvallen.'