nieuws

Celstraf voor sieraden stelende butler hotel Huis ter Duin

Hotel 282

Een voormalige butler van het chique Noordwijkse hotel Huis ter Duin is veroordeeld tot twee jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het stelen van sieraden. De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat de 44-jarige Marcel J. zowel de eigenares van het hotel als vaste gasten van het hotel heeft bestolen. Dat gebeurde tussen 2013 en 2016. “De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat de 44-jarige Marcel J. zowel de eigenares van het hotel als vrienden en bekenden van de eigenares heeft gedupeerd.”

Celstraf voor sieraden stelende butler hotel Huis ter Duin

J. was persoonlijk assistent van de eigenares en genoot veel vertrouwen bij zijn slachtoffers. Hij wist ze ervan te overtuigen dat het veiliger was om de sieraden in de kluis van het hotel op te bergen. Met een sleutel haalde hij zeven keer kostbare sieraden uit de kluis en verving hij de diamanten door goedkope zirkonia’s. De diamanten verkocht hij door. De rechtbank veroordeelde hem ook voor witwassen.

Medewerkers die stelen

De man viel in maart 2016 door de mand toen zijn partner de gestolen diamanten aanbood bij een diamantair die de unieke kenmerken ervan herkende. De geschrokken bazin controleerde daarna haar eigen sieraden in de kluis, maar ook daarin zaten alleen nog maar neppers.

Uitbundiger levensstijl

Volgens de rechtbank is de verdachte geslepen, geraffineerd, planmatig en berekenend te werk gegaan. Met het geld dat hij opstreek, kon hij zich een uitbundiger levensstijl aanmeten. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat hij narcistische persoonlijkheidstrekken heeft. De psycholoog en de reclassering vonden dat zijn spijtbetuiging niet oprecht overkwam.

Eis Openbaar Ministerie

De straf pakt lager uit dan de 2,5 jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, die het Openbaar Ministerie had geëist. Dat komt omdat de rechtbank J. van enkele beschuldigingen vrijsprak. De aanklager wilde ook dat J. zijn slachtoffers en de Nederlandse staat in totaal ruim 7 ton zou betalen, maar vrijwel de meeste vorderingen wees de rechtbank af.