nieuws

Roef: Rooftop Festival op 14 daken in Amsterdam

Hotel 1427

Roef: Rooftop Festival op 14 daken in Amsterdam

Roef organiseert op vrijdag 7 juni en zaterdag 8 juni het jaarlijks terugkerende rooftop festival op veertien daken in Amsterdam Centrum, Oost en Noord. Er is een speciaal programma: van live muziek, silent disco, theater, jeu de boules tot karaoke.

Op beide avonden zorgt Roef, samen met onder andere Vondel Disco, Duke of Tokyo, Juicy, Over het IJ Festival, ODAM en Pop-Up City, voor echte ‘take-overs’ op én onder indrukwekkende daken. Op zaterdag is Roef De Verdieping: een inhoudelijk dagprogramma met expedities naar nog eens twaalf daken verspreid over heel Amsterdam. Ook komen internationale rooftop trends aan bod.

Festival met een boodschap

Het hoogste festival van Amsterdam laat zien dat er – vlak boven ons hoofd – onbenutte ruimte is met enorm veel duurzame kansen. Roef toont de  mogelijkheden van het Amsterdamse daklandschap. In Amsterdam is 11 km² ‘braakliggend terrein’ geschikt voor groene daken, zo berekende Rijksuniversiteit Groningen voor Green Deal Groene Daken. In de compacte stad is het essentieel de ruimte op het dak te benutten: ruimte voor bewoners, voor stadsparken, moestuinen én energieopwekking. Groene daken zijn regenwaterbuffers, fijnstoffilters en plekken voor biodiversiteit. Het leidt tot gezondere lucht en gezondere mensen. Afgelopen april is zelfs een nieuw soort insect ontdekt op een dak in de stad.

Roef heeft daarom onlangs samen met Urgenda, Rooftop Revolution en de Rijksuniversiteit Groningen en vijftien organisaties maatregel 10 van het CO₂-reductieplan aan het ministerie van BZK aangeboden. Doel van de maatregel is het halen van 25% CO₂-reductie in 2020, waarmee de overheid aan het Urgenda vonnis kan voldoen.

Adam Toren

Vrijdagavond start de avond met jeu de boules op de Adam Toren of Rooftop Futures talks gecureerd door Pop-Up City (bekend van PechaKucha) bij TQ, voor een bbq. Er kan worden gedanst in het duurzame Hotel Jakarta. DJ’s Jimpster en Marcel Vogel staan publiek op te wachten bij W Amsterdam, met een kunstperformance rondom het zwembad en cultuurfestival Odam en Over het IJ Festival verzorgen theater en presenteren kunstinstallaties.

Zaterdagavond start met Stadsdichter Gershwin Bonevacia op het dak van Hopp, in de hottubs op het dak van het Volkshotel of met Vondel Disco op het dak van Nemo. Op zeven daken treft de bezoeker – alleen tijdens Roef – live muziek, spoken word en performances in samenwerking met Over het IJ Festival, DUS, Café Rouge, Buro Curious, Nepco en Amsterdam Music Project.  De avond kan worden afgesloten op de de 21ste verdieping van QO Amsterdam bij bar Juniper & Kin met een karaoke pop-up van Duke of Tokyo.

Verdieping op zaterdag

Zaterdag is het dagprogramma Roef De Verdieping. Er zijn twaalf Rooftop Talks op bijzondere daken, zoals het dak van De Bijenkorf, de moestuin van sterrestaurant Vermeer of de daktuinen en wijngaard van Bret. Bij Hotel Casa, wordt door Roef en Pop-Up City de internationale trends rondom het stedelijk daklandschap pgepresenteerd.