Familiehotel Mayflower wil vergeten deel van Rotterdam weer tot leven brengen

Familiehotel Mayflower wil vergeten deel van Rotterdam weer tot leven brengen
Blik op de Aelbrechtskolk in Delfshaven - Foto: Shutterstock

De gemeente Rotterdam wil het historisch stadsdeel Delfshaven meer op de kaart gaan zetten. Vastgoed- en horecaondernemer Kick Smol speelt in op dat beleid met plannen voor een familiehotel in een historisch pand aan de Delfshavende kade.

‘Een beschermd stadszicht met een historische haven behoudt altijd charme', zegt vastgoedondernemer Kick Smol over zijn plannen voor een familiehotel, dat de naam Mayflower Family Hotel krijgt. Smol was in het verleden al eens betrokken bij het Rotterdamse A Small Hotel, waar zus Angelique Smol de leiding had tot het hotel in 2010 werd verkocht.

Hotels buiten centrum nadrukkelijke wens gemeente

‘Het Mayflower Family Hotel voegt sfeer en beleving toe aan Delfshaven door toeristen (in eigen stad) niet alleen een aangename overnachting te bieden, maar ook andere faciliteiten, zoals horeca’, aldus Smol. Het brengen van levendigheid en horeca is nadrukkelijk de wens van de gemeente, ook om de druk op de binnenstad meer te spreiden over andere wijken. In de Visie op Toerisme 2019-2021 spreekt de gemeente over hotels als speerpunt om wijken te versterken en de druk op de binnenstad te verlagen. ‘Nú is het moment om door te pakken’, zegt Smol. Zijn voorstel ligt inmiddels al bij de gemeente.

Het Rotterdamse stadsdeel Delfshaven, net ten westen van het centrum, is een van de weinige stukken van Rotterdam met veel oude gebouwen omdat het gespaard bleef tijdens het bombardement van 1940. Toch weten, naar de smaak van de gemeente, nog te weinig Rotterdammers en toeristen dit historisch stukje Rotterdam te vinden.

Het verloren schiereiland

De gemeente Rotterdam wil het historische karakter van het water in Delfshaven een belangrijkere rol laten spelen en het industriële verleden van de wijk zichtbaarder maken. Met dit soort initiatieven zal het gebied aantrekkelijker worden om te bezoeken, zowel door toeristen als door de Rotterdammer zelf.

Er zijn tevens plannen om de bereikbaarheid van Delfshaven te vergroten door het gebied te verbinden aan diverse routes en meerdere straten in te richten als entreegebieden. ‘Het verloren schiereiland is al geliefd onder Amerikanen. Dankzij de Pelgrimvaderskerk bevindt zich hier een belangrijk gedeelte van hun historie. Er stoppen dagelijks toeristenbussen aan het Piet Heijn plein, maar na een rondje wandelen, houden toeristen het voor gezien. Op een paar cafés na zijn er momenteel geen voorzieningen voor toeristen. We willen hier verandering in brengen met het Mayflower Family Hotel. De ‘Mayflower’ was overigens het schip waarmee de Pilgrim Fathers (Engelse kolonisten) in de 17e eeuw naar Amerika voeren.’

Oproep aan Rotterdamse ondernemers

Delfshaven heeft veel te bieden en komt de laatste tijd langzamerhand in beweging. Kick Smol voelt mee met wat er leeft in de stad en denkt mee over de exploratie van het gebied. Daarom roept hij andere ondernemers op om mee te denken in het proces om Delfshaven terug op de kaart te zetten. Daarnaast is de hoop gevestigd op een positief geluid vanuit de gemeente om door te pakken met het plan voor het familiehotel.

Smol is geen onbekende in de Rotterdamse horeca. Hij is de drijvende kracht achter Cavern Vastgoed, het bedrijf dat onder meer de Witte de Withstraat weer liet opleven door te investeren in succesvolle hotels en horecazaken. Bekende zaken zijn CityHub, Wagamama, Het Zwarte Schaap en de Zondebok, de With Studios en Ter Marsch & Co. Zelf was hij dus in het verleden betrokken bij A Small Hotel en baatte hij tot de verkoop in 2014 wijnbar Het Eigendom uit, ook in de Witte de Withstraat.

Allure in Delfshaven

Architectenbureau ARD / AtelierRuimDenkers heeft een eerste ontwerp gemaakt om het historische pand aan de Voorstraat om te toveren tot sfeervol en eigentijds familiehotel. De authentieke uitstraling van het pand blijft bewaard, maar het interieur krijgt een modern en transparant karakter.

Zo zal de ontvangstruimte niet alleen dienen als receptie, maar ook als lobby en bar voor ontbijt, lunch en diner. Ook komt er ruimte voor flexwerkplekken en zullen drie verdiepingen fungeren als slaapvertrekken, bestaande uit twee kamers per verdieping. De kamers worden geschikt voor kleine gezelschappen en families. Aan het souterrain wordt een terras gebouwd, zodat toeristen kunnen nagenieten van een dagje Rotterdam met zicht op de Aelbrechtskolk.