blog

Van het gas af

Restaurant 588

Tot 2050 mogen we koken op gas. Daarna mag alleen nog gekookt worden op duurzame installaties. De overheid wil hiermee de CO2-uitstoot verminderen.

Van het gas af

Misset Horeca sprak met koks die de stap al hebben gezet naar gasloos koken. Dat betekent niet alleen elektrisch koken, maar ook frituren, verwarmen en koelen. De meesten moesten even wennen, maar elektrisch is sneller, zuiniger en beter voor het milieu. Maar hoe regel je het extra vermogen dat daarvoor nodig is en hoe zit het eigenlijk met de kosten? Vooral de extra power die nodig is in de keuken kan een struikelblok vormen.

In hotel-restaurant ’t Fnidsen van Sam Piscaer en Martijn Rootring is de open keuken het kloppend hart van de zaak. Zij realiseerden een keuken van 43 vierkante meter, inclusief koeling. De spoelkeuken is 11 vierkante meter. In het eerste plan zouden ze elektrisch gaan koken (inductie), maar er lag te weinig stroom in de straat. En het aanleggen van de extra leiding was peperduur, dus wordt er nu gekookt op gas.

Sterchef Lucas Rive kookt – op gas – de sterren van de hemel in zijn eigen restaurant in Hoorn. Hij maakt voor Misset Horeca een prachtig voorjaarsgerecht: sukade van de Green Egg met kreeft, morilles en daslook. De afgelopen 6 jaar heeft Rive in het restaurant in Hoorn zo langzamerhand alles vervangen. Van het meubilair tot de inrichting van een private diningruimte.

Een droom die Rive nog heeft voor de toekomst is het vervangen van het meer dan 29 jaar oude gasfornuis. Dat is nog van de vorige eigenaar en die had hem ook al tweedehands gekocht. Hij heeft nog tot 2050 de tijd om hem te vervangen. 

Marjon Prummel, hoofdredacteur Misset Horeca