nieuws

Gastronomie gaat terug naar de basis

Restaurant

De zes driesterrenchefs die Nederland en België rijk zijn, weten het zeker: de moleculaire keuken is definitief passé. De komende jaren zal de trend doorzetten die al is ingezet, waarbij het pure product weer op de voorgrond zal staan. Dat zeiden de culinaire zwaargewichten tijdens de Nacht van de Gastronomie.

Gastronomie gaat terug naar de basis

Jonnie Boer, Sergio Herman, Cees Helder, Peter Goossens, Gert van Hecke en Pierre Wynants namen maandagavond tijdens de Nacht van de Gastronomie op de European Fine Food Fair in Maastricht deel aan een paneldiscussie die moest gaan over de toekomst van de gastronomie in de Benelux, maar die toch vooral over het verleden ervan ging.

‘De helden zijn terug in Maastricht’, zo kondigde burgemeester van die stad, Gerd Leers, de zwaargewichten aan. Die helden blikten in het debat, dat werd geleid door Nova-presentatrice Clairy Polak, terug op de lange en zware weg naar drie sterren.

Cees Helder wist al op zijn elfde dat hij kok wilde worden, en ook Peter Goossens kreeg het metier met de paplepel ingegoten. ‘Je moet willen knallen’, omschreef Jonnie Boer de algemene karaktertrekken die nodig zijn om drie sterren waar te kunnen maken. ‘Je moet er tegen kunnen in het begin minder te verdienen dan de afwasser.’

De enige voorspelling waar de gastronomische elite zich aan waagde, was de voortzetting van een trend die al is ingezet: na nouveau cuisine en de moleculaire keuken gaat de gastronomie terug naar de basis: het product. Eerlijk, streekgebonden en simpel zijn daarbij de kernbegrippen. Of, zoals Cees Helder krachtig verwoordt: ‘elBulli is achterhaald.’

Meer berichten van de EFFF:

Reageer op dit artikel