nieuws

Sabas Joosten van De Librije: wijnambassadeur Kroatië

Restaurant 1504

Sommelier Sabas Joosten van De Librije is verkozen tot wijnambassadeur Kroatië. De Kroatische ambassadeur in Den Haag geeft hem formeel de titel Croatian Wine Ambassador 2017. De titel werd voor het eerst toegekend en keert voortaan jaarlijks terug.

Sabas Joosten van De Librije: wijnambassadeur Kroatië
Sabas Joosten, sommelier bij De Librije.

Sabas Joosten (30) werkt sinds april 2013 bij De Librije. Eerst als assistent-sommelier en vanaf januari 2015 als eindverantwoordelijke (onder Thérèse Boer). Joosten slaagde begin vorig jaar voor het zware WSET-examen. 

Het feit dat Joosten een markante wijn uit een bijzonder wijnland als Kroatië op de kaart heeft gezet is door vele media in Nederland en ver daarbuiten opgepikt.

Leestip:
Tien bieren op nieuwe bierkaart van De Librije

Volgens het comité van benoeming is Joosten bij uitstek de persoon om als eerste deze titel te krijgen. ‘Hij heeft enorme impact gehad op de promotie van Kroatische wijn in Nederland. En het is prachtig om te zien dat iemand die op topniveau werkzaam is in de wijnwereld kan vertellen hoe goed de wijnen zijn en hoe ze door de gasten geapprecieerd worden.’

Een van de grootste kranten van Kroatië, de Slobodna Dalmacia wijdde een volledige pagina aan het feit dat een wijn van een klein wijnhuis op het Dalmatische eiland Hvar geschonken wordt in het met drie Michelin-sterren bekroonde Beste Restaurant van Nederland.

Joosten heeft meerdere wijnen op de kaart staan die allen gemaakt zijn van autochtone Kroatische druiven zoals de Plavac Mali en de Pošip.

Ljubo Makjanić, de oenoloog van Vina Carić en verantwoordelijk voor de eerste Kroatische wijn in de Librije, is zeer vereerd. ‘We maken wijnen waarin de unieke smaak van de inheemse druif en het terroir perfect tot expressie komen. Dat is voor een buitenstaander vaak zeer verrassend.’

Initiatiefnemer van de award is importeur Croatiangrapes.com.

 

Meer over De Librije op Misset Horeca. 

Reageer op dit artikel