nieuws

Ron Blaauw in gesprek met topkok Yotam Ottolenghi

Restaurant 2820

Ron Blaauw ging vrijdag 17 november in gesprek met de wereldberoemde topchef Yotam Ottolenghi. In Blaauws nieuwste restaurant Nacarat kreeg Ottolenghi een award uitgereikt omdat hij in Nederland 400.000 boeken verkocht van Sweet. Het zoete bakboek schreef hij in samenwerking met Helen Goh, een bekend patissier in Australië.

Ron Blaauw in gesprek met topkok Yotam Ottolenghi
Yotam Ottolenghi

Angelo Kremmydas is de chef bij Ron Blaauws nieuwe restaurant Nacarat. Kremmydas was head chef bij een van de restaurants van Ottolenghi.

Topkok Yotam Ottolenghi woonde zelf twee jaar in Amsterdam. ‘Iedere straathoek brengt weer oude herinneringen boven’, vertelt hij aan Ron Blaauw. ‘Vooral gerelateerd aan eten. Dat begint met de kroket uit de muur, vertelt hij lachend. ‘En ik hou van haring. Had het vanmorgen als ontbijt.’

Inspiratie

Op de vraag hoe de topchef geïnspireerd raakt zegt hij: ‘Dat is niet heel specifiek. Ik kan door een stad lopen en geïnspireerd raken door een etalage. Maar soms begint het gewoon met het koken van iets en dan ineens heb je een gerecht.’ Blaauw geeft aan dat een belangrijke inspiratiebron voor hem reizen is. ‘Nu ik jonge kinderen heb reis ik minder vaak’, reageert Ottolenghi. Maar samenwerkingen vormen nog wel een belangrijke inspiratie voor hem. ‘Iedereen komt met een bijdrage. Alleen heb je minder ideeën dan samen met anderen. Met een groep heb je veel creativiteit. Mijn boeken zijn over het algemeen samenwerkingen. Uit samenwerkingen vloeit veel voort. Als je met getalenteerde mensen, of hele slimme mensen – of een combinatie daarvan – in gesprek gaat, dan kan vuurwerk ontstaan.’ Over Helen Goh, waarmee hij Sweet uitbracht, zegt hij. ‘Zij  en ik hebben veel gemeen. Niet alleen onze voorliefde voor taart, maar ook de obsessie voor details. Soms zitten we aan een tafel en kunnen we het hebben over het glazuren van een cake en merken we niet dat de rest van het gezelschap de tafel heeft verlaten.’

Samenwerking

Yotam Ottolenghi

Hoe hun samenwerking ontstond? Helen Goh verhuisde vanuit Australië met haar man mee naar Londen. ‘Ik was van plan om het daar even rustig aan te doen’, aldus de patissier. ‘Maar iemand tipte mij om naar een van de zaken van Ottolenghi te gaan en ik was compleet overdonderd. Ik liet mijn contactgegevens achter.’ Een dag later nam de beroemde kok contact met haar op. ‘Er werd mij op het hart gedrukt contact met haar op te nemen omdat ze erg getalenteerd zou zijn. Dus dat heb ik gedaan. Heb nog vijf minuten hard to get gespeeld’, zegt hij lachend.  De recepten in Sweet bevatten veel suiker. Hoewel hij vooraf in het boek benoemt dat hij zich realiseert dat er heersende zorgen zijn over de consumptie van grote hoeveelheden suiker, heeft hij toch gekozen voor een boek met 120 zoete recepten. ‘Wij wilden laten zien wat voor mooie dingen je kan doen met suiker, want veel gerechten met suiker hebben niets te maken met bakken.’

Over Yotam Ottolenghi

Ottolenghi was afgelopen weekend in Nederland om onder meer de Johannes van Damprijs in ontvangst te nemen. Hij kreeg deze onderscheiding vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie.

Ottolenghi groeide op in Israël. Ottolenggi, een filosoof die aanvankelijk werkzaam was als journalist, verhuisde in 1997 naar Londen en volgde daar een Franse kookopleiding. Hij deed ervaring op in diverse sterrenrestaurants en startte uiteindelijk zijn eigen zaak: Ottolenghi deli in Notting Hill in 2002. Doel was om het beste kant-en-klare eten in Londen te verkopen. Na drie afhaalrestaurants is er sinds 2011 ook een ‘echt’ restaurant, genaamd Nopi.

Reageer op dit artikel