nieuws

Nieuwe restaurant van topkok Jan Smink heet Smink

Restaurant 10599

Het nieuwe restaurant van topkok Jan Smink in Wolvega, dat op 21 september de deuren opent, gaat de naam Smink krijgen. In Smink gaat hij op hoog niveau koken met Friese producten en werkt hij regelmatig met 3D foodprinters.

Nieuwe restaurant van topkok Jan Smink heet Smink
(c) Freek Stoltenborgh

Het 40 couverts tellende restaurant heeft via de website de eerste tafels vrijgegeven voor reservering. De gast kan een hoge dosis lef, beleving en innovatie middels de 3D-voedselprinter verwachten, laat Smink weten. Restaurant Smink is naar eigen zeggen het eerste restaurant met meerdere 3D-voedselprinters. ‘Deze komen midden in de zaak te staan, dus zorgen echt voor extra beleving.’

Keukenteam

Jan Smink vertelt aan Misset Horeca dat hij zijn keukenteam al rond heeft. ‘Ik heb drie jongens in de keuken staan. Mark Terpstra, waarmee Smink samenwerkte in restaurant van Landgoed Lauswolt, wordt zijn chef-kok. ‘Een jongen met veel ervaring.’ Qua bediening heb ik het ook al aardig rond. ‘Ik ben alleen nog op zoek naar een goede sommelier.’

Interieur

Het restaurant krijgt een robuust interieur. ‘Donkere kleuren, met groen als hoofdkleur. Een gave betonlook muur, een kekke kruidenmuur en kruidentafels. Donkerzwarte tafels.  Geen linnen op de tafels. Dat wil ik niet.’ Jan Smink nam twee stylisten in de arm, onder meer van Home Center Wolvega en architect Marten Veenstra.  ‘Fijne partijen om mee om tafel te zitten.’

Friesland

Friesland loopt als een rode draad door de keuken van restaurant Smink. Jan Smink: ‘Ik kook met de producten waarmee ik als boerenzoon ben opgegroeid en laat mijn liefde voor Friesland spreken op het bord.’ De kaart bestaat uit één menu van 4 tot 10 gangen, een 4-gangenmenu kost 50 euro. Naast een keuken op hoog niveau kan de gast veel beleving verwachten. ‘We bereiden een deel van de gerechten midden in het restaurant, doen aan tafelbereidingen en ik bespreek persoonlijk met de gast het menu en de dranken, die overigens ook onderscheidend zullen zijn.’

3D-voedselprinting

Jan Smink 3D foodprinten in de horecaJan Smink: ‘In mijn gerechten verwerk ik regelmatig items uit de 3D-voedselprinters. Als productontwikkelaar voor byFlow beschik ik exclusief over de nieuwste vormen en technieken, waarmee ik mijn gasten kan verrassen met bijzonder vormgegeven onderdelen van gerechten. Deze items vervullen een ondersteunende rol, ze zijn bedoeld als esthetische aanvulling op het gerecht, ik bereid mijn gerechten voor het overige op traditionele wijze. Ik ben het eerste en momenteel het enige restaurant in de wereld dat actief gebruik gaat maken van 3D-voedselprinters.’

Jan Smink geeft tips over het 3D foodprinten

Jan Smink geeft tips over het 3D foodprinten

Restaurant zonder vaste openingsdagen

Restaurant Smink heeft geen vaste openingsdagen. ‘Dit is vanwege de projecten die ik ernaast doe. Ik wil me voor beide 100 procent kunnen inzetten. Ik wil ook altijd aanwezig zijn in het restaurant. Het heet niet voor niets Smink. Ik weet ver van tevoren wanneer ik welk project heb, dus kan daar met de reserveringen voor het restaurant op inspelen’, zo legt hij uit. ‘Het personeel heeft er geen last van. Die worden ook ingezet bij de andere projecten. Is ook alleen maar leuk voor de afwisseling. Met de flexibele openingsdagen kan ik ook gaan spelen. Kan zo de reserveringen exclusief houden.’ Op de website kan via de reserveringstool van TheNextTable een reservering gemaakt worden op de opengestelde dagen. Op dit moment zijn reserveringen mogelijk vanaf 21 september tot en met november 2018. Volgende periodes worden later vrijgegeven.’

(c) Kyonne Leyser

Over Jan Smink

Chef en ondernemer Jan Smink werkte eerder onder meer als sous-chef bij Bilderberg Landgoed Lauswolt. Als freelance chef werkt hij sinds 2013 voor onder meer driesterrenrestaurant De Librije, waaraan hij ook na de opening van zijn restaurant op projectbasis verbonden blijft.  Jan Smink behaalde als wedstrijdkok veel prijzen in binnen- en buitenland en kwam diverse malen voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Bocuse D’Or. Sinds 2017 is hij coach van het Nederlandse Bocuse D’Or-team. Jan Smink is sinds 2014 als docent van de Talentklas verbonden aan ROC Friese Poort Sneek. Naast restaurateur is hij werkzaam als onder meer freelance-chef, adviseur, gastspreker, productontwikkelaar en foodstylist.

Meer over Jan Smink

Meer over Jan Smink