Nieuwe vakwedstrijd KHN en Nierstichting: Lekkerste soep, minder zout

Nieuwe vakwedstrijd KHN en Nierstichting: Lekkerste soep, minder zout

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Nierstichting dagen Nederlandse chefs uit om met minder zout de lekkerste wintersoep te maken. Het doel van de wedstrijd is om de horeca te laten zien dat koken met minder zout ook echt lekker kan zijn en ook nog eens goed voor de gezondheid.

Tijdens Horecava 2020 koken de finalisten hun wintersoep voor een vakjury, die aansluitend de winnaar kiest. De wedstrijd is een onderdeel van De Lekkerste Wedstrijden 2020.

Een stevige soep die de trek stilt, smaakpapillen prikkelt en de mens verwarmt op koude dagen zijn karaktereigenschappen van een échte wintersoep. 'Vaak wordt deze maaltijd bereid met onnodig veel zout', vinden de initiatoren. 'Denk aan zout vlees, kunstmatige smaakversterkers, bouillonblokjes, kaas en toegevoegd zout: niet bepaald bevorderlijk voor een goede gezondheid.

Daarom ligt de focus bij De Lekkerste Wedstrijden 2020 op aandacht voor verse ingrediënten en alternatieve, gezonde smaakmakers.' In samenwerking met de Nierstichting roept KHN daarom koks op om de lekkerste wintersoep te maken, met aandacht voor pure smaken en minder zout.

Meedoen op de Horecava

Alle chefs in Nederland kunnen deelnemen aan ‘De Lekkerste Wintersoep’. Aanmelden kan tot 30 november aanstaande. Het deelnameformulier en de voorwaarden zijn te vinden op lekkerstewedstrijden.nl/wintersoep. Uit alle inzendingen worden de beste recepten geselecteerd.

De finalisten bereiden op dinsdag 14 januari op Horecava in Amsterdam hun wintersoep op een podium. Waarna ze hun gerecht presenteren en laten proeven. De vakjury kiest vervolgens direct de winnaar.

Nierstichting Restaurant Driedaagse

Met hetzelfde doel organiseerden KHN en de Nierstichting vorig jaar de vakwedstrijd ‘Het Lekkerste Stamppotje’. De eerste prijs ging toen naar de Limburgse Rob Kramer. Met de speciale vakwedstrijden, waarin minder zout koken centraal staat, hopen KHN en de Nierstichting koks ook te inspireren deel te nemen aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Deze vindt landelijk plaats van 23 tot 29 maart 2020.