Nieuwe naam in Top 3 Misset Horeca Superlijst 2020

Nieuwe naam in Top 3 Misset Horeca Superlijst 2020

De Top-10 van de Superlijst verschuift behoorlijk. Uiteraard valt De Leest eruit, waardoor voor het eerst sinds 2014 een nieuwe naam in de top-drie staat. Dat jaar kwam Inter Scaldes na de sluiting van Oud Sluis die top-3 binnen. Nu klimt Tribeca naar plek 3 in de Misset Horeca Superlijst 2020.

In lijn met hoe het Inter Scaldes verging in de Superlijst en vervolgens het behalen van de derde ster, lijkt Tribeca hiermee de voornaamste kandidaat voor een derde ster. Al is het verschil met nummer 4 Spectrum in de Misset Horeca Superlijst 2020 klein, dus die eer zou ook zomaar aan Sidney Schutte kunnen gaan.

Daaronder komen Pure C en Fred de top-10 binnen, ten koste van (naast De Leest) De Bokkedoorns, dat van 9 naar 12 zakt.

Amsterdam domineert de lijst

20 procent van de Top 100 bestaat uit Amsterdamse restaurants. Opvallend is daarbij dat in de gehele lijst met 307 restaurants 43 restaurants uit Amsterdam komen. Restaurants uit die stad komen verhoudingsgewijs vaker hoog in de lijst. Rotterdam is een goede tweede met 8 zaken in de Top 100 en 19 in de hele lijst.

Michelin

De gids waar toch nog altijd het meest naar wordt gekeken, is de Michelingids. Toch is een ster geen garantie voor succes in de Superlijst. Enkele van de nieuwe sterzaken, zijn bij andere gidsen over het hoofd gezien.

Neem Eden in Valkenswaard, dat kreeg begin 2020 een ster maar heeft in geen enkele andere gids een score. Daardoor vinden we het restaurant in de Superlijst pas terug op plek 232, waarmee dit het laagst genoteerde sterrestaurant is.

Overigens vallen in totaal 18 restaurants met een ster buiten de Top 100 van de Superlijst. Andersom staan in die Top 100 zeven restaurants zónder ster, waarvan La Rive in Amsterdam op plek 54 de hoogste in de lijst is zonder ster.

Grootste stijgers

Een van de grootste stijgers is Graphite in Amsterdam. Vorig jaar had het restaurant van Peter Gast in enkele gidsen geen score omdat het te kort open was. Nu stoomt de zaak met 115 plaatsen omhoog naar plek 91.

Verder maakten Zout & Citroen (+46), De Rozario (+47), Monarh (+44), Voltaire (+41) en Bougainville (+34) een grote sprong omhoog. De hoogste nieuwe binnenkomer in de Superlijst is Rantrée, op het rándje van de top-100 (101). In totaal maken 25 restaurants hun debuut in de Superlijst.

Grootste dalers

Kasteel Heemstede verloor na het vertrek van chefkok André van Doorn de ster, en zakte liefst 149 plaatsen op de Superlijst: van 33 naar plek 182. Daarmee is dit Houtense restaurant de grootste daler. Maar ook andere sterverliezers als Bridges (-37) en Beluga Loves You (-24) dalen fors.

Ook onder de grootste dalers zitten restaurants met gewijzigde concepten, zoals La Trinité in Sluis, dat van plek 40 liefst 77 plaatsen terugzakt.

Niet meer in de lijst

En sommige restaurants krijgen door het veranderen van hun concept scores die onder de drempel liggen om in de Superlijst te worden opgenomen. Bijvoorbeeld Blok’s in Amersfoort en Avant-Garde in Eindhoven.

32 restaurants die vorig jaar nog met een score in de Superlijst stonden, staan nu onderaan met 0 punten. Deze zaken zien we, tenzij ze in de komende gidsenedities beter scoren, niet terug in de lijst.

Een enkele zien we hoe dan ook volgend jaar niet terug, omdat ze gesloten zijn of zeer binnenkort sluiten. Bijvoorbeeld driesterrenrestaurant De LeestO Mundo in Wageningen en Elvi in Utrecht.

Bekijk hier de volledige Misset Horeca Superlijst 2020