Ook dringend advies voor dragen mondkapjes in Zuidoost-Brabant

Ook dringend advies voor dragen mondkapjes in Zuidoost-Brabant

Het dringende advies om in voor het publiek toegankelijke binnenruimten een mondkapje te dragen gaat ook in de regio Zuidoost-Brabant gelden. Dat heeft de Eindhovense burgemeester John Jorritsma, voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, in een verklaring laten weten.

'Ik ben van mening dat het dragen van mondneuskapjes op plekken waar veel mensen bij elkaar (moeten) komen, zoals supermarkten, bouwmarkten en tuincentra, van nut is. Niet vanwege medische redenen maar vanwege de signaalwaarde die ervan uitgaat', aldus Jorritsma.

Mondkapjes

Daarom sluit hij zich aan bij het dringend advies dat onder meer gaat gelden in de regio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden om in binnenruimten een mondkapje te dragen. Instellingen en bedrijven voor horeca en detailhandel worden verzocht dit advies op te nemen in hun deurbeleid. 'Dit impliceert dat detaillisten en exploitanten bezoekers kunnen weigeren als deze zich niet aan de huisregels willen houden', aldus Jorritsma. Aan het OMT vraagt het kabinet verder een advies over bredere inzet van mondkapjes.

mondkapje personeel

Nieuwe maatregelen

Nieuwe maatregelen voor de horeca, werden maandagavond 28 september bekendgemaakt. De horeca moet om 22.00 uur sluiten en mag maximaal dertig gasten binnen ontvangen. De inloop sluit om 21:00 uur. Met maximaal 4 personen mag een gezelschap worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een restaurant kan worden gemaakt. In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers zoals in monumenten, bibliotheken en musea, maar met uitzondering van de detailhandel en de markten, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak. Hierover vindt overleg plaats met onder meer de culturele sector.