Wedstrijdkok Alfred van Dijk neemt restaurant Het Oude Dykhuys over

Wedstrijdkok Alfred van Dijk neemt restaurant Het Oude Dykhuys over
André Geerlings (rechts) draagt zijn restaurant Het Oude Dykhuys over aan chef-kok Alfred van Dijk (links).

André Geerlings draagt op 1 juni zijn Bib Gourmand-restaurant Het Oude Dykhuys in Lisserbroek over aan chef-kok Alfred van Dijk. Van Dijk is al 31 jaar chef bij het restaurant en daarnaast fervent wedstrijdkok met hoofdprijzen op verschillende (inter)nationale kookwedstrijden op zijn erelijst.

Met de overname komt het restaurant na 46 jaar in handen van de ‘3e Dykhuys generatie’: sinds de start in 1975 is Van Dijk pas de derde eigenaar, en steeds werd de zaak overgedragen aan een medewerker met een lange staat van dienst.

Het Oude Dykhuys startte op 4 februari 1975 onder leiding van oprichter Koos Plasmeijer. Na 25 jaar werd het bedrijf overgenomen door André Geerlings die toen al 18 jaar in het bedrijf werkte. Nu draagt Geerlings na 21 jaar het stokje over aan Alfred van Dijk, die al 31 jaar in Het Oude Dykhuys werkt waarvan 25 jaar als chef-kok.

De eerste gesprekken inzake de overname werden doorkruist door de lockdown. In deze periode is door creatief management een sterke groei gerealiseerd van thuisdinermenu's en catering aan huis, wat de opgelegde sluiting van het restaurant enigszins goedmaakte.

Frisse culinaire wind

Het Dykhuys, in bezit van een Bib Gourmand, blijft Het Dykhuys maar er gaat wel een frisse wind waaien in het culinaire deel. Strak gepresenteerde gerechten en meer naar deze tijd koken zonder in te boeten op kwaliteit. De klassieke keuken zal niet vergeten worden maar wel voorzien worden van een eigentijdse presentatie.

Momenteel vindt een renovatie in het restaurant plaats. Vloeren, wanden, plafonds en toiletten worden aangepakt zodat er fris gestart kan worden. Het vertrouwde team gaat mee naar de nieuwe eigenaar. Daarbij blijft Van Dijk verantwoordelijk voor de keuken, maar zal wel meer op de voorgrond treden richting gasten. Als corona het toelaat gaat het restaurant dan per 1 juni weer open.

Wedstrijdkok Van Dijk

Alfred van Dijk is al heel lang actief als wedstrijdkok, en heeft grote successen behaald. Hij stond drie keer in de wereldfinale van de Prix Taittinger, met een 4e plek in 2007 als beste prestatie. Ook won Van Dijk de Gouden Koksmuts (2012), het Gouden Koksmes (2013) en de Wynand Vogelbokaal (2012).

Verder pakte Van Dijk als lid van Culinary Team NL op de Culinary World Cup in 2016 goud met de warme schaal, een unieke prestatie voor Nederland. In 2018 behaalde hij met het team zilver op dat onderdeel en ook nog brons in de koude klasse. In februari 2020 stond Van Dijk, vlak voordat corona echt toesloeg, nog op de Culinaire Olympiade in Stuttgart.