Zwitserse driesterrenchef Andreas Caminada opent vegetarisch restaurant

Zwitserse driesterrenchef Andreas Caminada opent vegetarisch restaurant
Het team van Oz, vlnr: Andreas Caminada, Giuseppe Lo Vasco en Timo Fritsche. Foto: Gaudenz Danuser

Andreas Caminada, chef en eigenaar van Schloss Schauenstein*** in Zwitserland, opent in het kasteel een tweede restaurant: Oz. De kaart van dit 10 couverts tellende restaurant is volledig vegetarisch.

In het kasteel aan de rand van het Zwitserse stadje Fürstenau heeft Caminada al sinds 2003 een restaurant, dat in 2010 de derde ster kreeg en in 2011 op plek 23 debuteerde in de World's 50 Best van St Pellegrino. Ook beschikt het slot over hotelkamers.

En nu dus een tweede, volledig vegetarisch restaurant met 10 stoelen. Die stoelen staan opgesteld aan een bar rond de open keuken, vergelijkbaar met bijvoorbeeld 212** in Amsterdam.

Chef Timo Fritsche heeft de leiding over die keuken, met Giuseppe Lo Vasco als gastheer.

Vandaag

De naam Oz betekent ‘vandaag’ in de lokale taal Reto-Romaans. Het dagelijks wisselende menu van zo'n 10 gangen wordt gebaseerd op wat die dag is geoogst in de weelderige tuinen en kassen van het landgoed.

‘We koken uitsluitend met wat we die dag uit onze permacultuurtuin halen’, zegt Caminada. ‘Die tuin is voor ons een laboratorium en een bron van inspiratie. En het is nu het juiste moment om een plek als Oz te beginnen. Als je je bezighoudt met onderwerpen als klimaat en dierenwelzijn, moet je als chef ook je verantwoordelijkheid nemen.’

Caminada is ook betrokken bij Igniv (Reto-Romaans voor ‘nest’), een serie van vier restaurants in Zwitserland en Thailand. Zowel de locatie in St. Moritz als in Bad Ragaz hebben twee Michelinsterren.

Meer topchefs kiezen voor een volledig vegetarisch of zelfs veganistisch restaurant. Zo heropende Daniel Humm zijn veelbekroonde Eleven Madison Park***, in 2017 de nummer één in de St. Pellegrino-lijst, als volledig veganistisch restaurant. Ook kreeg dit voorjaar voor het eerst een veganistisch restaurant een ster in de Franse Michelingids voor 2021.