Randy Karman opent 1 december zijn restaurant Zeeuw & Schot

Randy Karman opent 1 december zijn restaurant Zeeuw & Schot
Randy Karman (rechts) en James Chaib

Chef-kok Randy Karman verliet in augustus The White Room* om zijn eigen restaurant te beginnen. Inmiddels heeft hij een pand gevonden en werkt druk aan de invulling van restaurant Zeeuw & Schot in Amsterdam, waar hij samen met compagnon James Chaib nadruk zal leggen op cocktails en fijne gerechten. Het restaurant gaat 1 december open.

Randy Karman gaat het avontuur van een eigen zaak aan met twee compagnons: James Chaib en diens vriendin Chelsea. Chaib is nu nog bar manager bij The Tailor, de cocktailbar in wat straks Anantara Grand Hotel Krasnapolsky heet. In 2019 werd Chaib uitgeroepen tot beste bartender van Nederland.

Karman is van Zeeuwse komaf, Chaib komt uit Schotland. Dit leidde tot de naam Zeeuw & Schot voor hun nieuwe zaak. Die komt in waar nu nog De Quarantine zit, aan de Oostenlijke Handelskade in Amsterdam, pal naast Lloyd Hotel.

Karman en zijn compagnons hebben deze week het contract getekend en krijgen op 1 oktober de sleutel. ‘Dan gaan we eerst de toiletten verbouwen, dat is nodig', zegt Karman. ‘Komende weken zitten we met architect en interieurontwerpers om de inrichting vast te stellen. En dan kunnen we als alles meezit 1 december open.’

Dat interieur moet een stuk losser worden dan hij in The White Room gewend was. ‘Dat is best statig, we willen in Zeeuw & Schot meer een huiskamersfeer.’ Karman was sinds april 2019 chef-kok bij The White Room, toen hij Arturo Dalhuisen opvolgde. Hij liep al langer rond met de gedachte voor zichzelf te beginnen en stopte in augustus dit jaar bij The White Room. Daar is hij opgevolgd door Tristan de Boer.

Cocktails en fine dining

Zeeuw & Schot krijgt een dubbel concept: overdag kookt Karman een lunchmenu en á la carte, vanaf 18.00 uur verandert het restaurant in een cocktailbar en serveert hij geen menu's meer. ‘We willen werken met hoogwaardige bar bites die goed gaan met de cocktails. Gasten kunnen 's avonds nog genoeg eten, maar niet in de vorm van menu's of een opbouw met voor, hoofd, na.’

De exacte kaart moet nog vorm krijgen, maar hij denkt voor die bites aan gerechten als een portie van 120 gram Wagyu-vlees voor €45 of een goede ramen soep.

De zaak krijgt 20 couverts, daarvoor denkt Karman naast hemzelf nog twee andere koks nodig te hebben. Eén heeft hij al gevonden, met een tweede is hij in gesprek. ‘Ik was bang dat het een grote uitdaging zou worden, maar vanuit mijn netwerk is er voldoende interesse.’

Karman en Chaib kennen elkaar al langer vanwege hun samenwerking binnen Krasnapolsky: zowel The White Room als The Tailor bevinden zich in dit Amsterdamse hotel. In 2019 wonnen de twee samen de Macallan Masters of Flavour tijdens Chefs at the Parc.