Ron Blaauw heeft missie met 'Restaurant Misverstand'

Ron Blaauw heeft missie met 'Restaurant Misverstand'
Ron Blaauw

Ron Blaauw pleit voor meer dementievriendelijke horeca. Blaauw, wiens vader leed aan de ziekte alzheimer, heeft zijn medewerkers gevraagd om allemaal een 10 minuten durende online training te volgen 'GOED omgaan met dementie in de horeca.'

‘Dementie is een vreselijke en slopende ziekte. Er gaan dingen mis, maar mensen met dementie kunnen nog heel veel wél. Ik vind het daarom heel belangrijk om mensen met dementie te laten zien dat ze op een gewone manier uit eten kunnen gaan. En dat ze niet het gevoel hebben dat ze anders behandeld worden. Maar dat ze op het einde van de avond met een glimlach de deur uit stappen en een heerlijke avond hebben gehad. Dat is een inzicht dat ik mijn medewerkers én collega’s graag mee wil geven’, zegt Ron Blaauw.

Korte training

Blaauw heeft zijn medewerkers gevraagd om de online training ‘GOED omgaan met dementie in de horeca’ van Samen Dementievriendelijk te volgen om een betere beleving voor mensen met dementie, maar ook voor de medewerkers te creëren.

Medewerkers zijn na de training meer zelfverzekerd”

‘Ik zou ook al mijn collega’s willen oproepen om te leren omgaan met mensen met dementie. Want ook zij kunnen in hun horecagelegenheid te maken krijgen met mensen met dementie. Herken je de signalen en voel je dat een beetje aan, dan voelt zo’n gast met dementie zich veel beter op z’n gemak.’

In de training leren horecamedewerkers en ondernemers door middel van de GOED methode (GOED is het ezelsbruggetje voor Geruststellen, Oogcontact, Even meedenken en Dankjewel) hoe ze mensen met dementie tegemoet kunnen treden zodat ze zich een geziene gast voelen.

Voordelen voor de horecamedewerkers

Ron Blaauw: ‘Dat begint al met de bereidheid en de wil om met mensen met dementie om te gaan in je restaurant. Het is gewoon gebleken dat mensen met dementie daar wat hulp bij nodig hebben en dát kunnen we leren.’

De training is voor iedereen in de horeca en in 15 minuten te volgen”

Na de training merkte ik dat medewerkers minder zenuwachtig en verlegen waren in de omgang met mensen met dementie. Ze zijn sneller in staat om de signalen te herkennen en kunnen dus beter inspelen op een situatie en de gast beter benaderen. Het mooie van de training is ook dat deze voor iedereen te doen is. Of je nou op een terras werkt, of in een luxe restaurant of in een cafetaria. Iedereen kan het. En dat in maximaal 15 minuten en ook nog gratis.’

Ron Blaauw in Restaurant Misverstand

In het tv-programma Restaurant Misverstand van SBS6 en Alzheimer Nederland begeleidt Ron Blaauw samen met Johnny de Mol elf mensen met dementie die als restaurantmedewerker aan de slag gaan om het Nederlandse publiek te laten zien wat ze nog wél kunnen.