Airbnb Nederland slecht dubbele grens van 1 miljoen

Airbnb heeft de grens van 1 miljoen reizigers bereikt. Het is een dubbele mijlpaal, want sinds de oprichting in 2008 verbleven 1 miljoen Nederlanders in één van de verblijven die de site aanbiedt. Dit hield gelijke tred met hetzelfde aantal reizigers dat in die periode voor een verblijf in een Nederlandse accommodatie via Airbnb verbleef.

Sinds de start van Airbnb in 2008 hebben één miljoen gebruikers van over de hele wereld de nacht doorgebracht in een Nederlandse accommodatie. Daarmee is het aantal uitgaande en inkomende gebruikers nagenoeg in evenwicht. Nederland is erg in trek bij buurlanden, maar het gros van de bezoekers komt uit de Verenigde Staten. Reizigers die een accommodatie vonden op het Airbnb-platform maken slechts een fractie uit van het totale aantal internationale bezoekers. Volgens cijfers van NBTC Holland Marketing waren dit er over 2014 bijna 14 miljoen.

Groei zit in de provincies
Amsterdam blijft een populaire bestemming, maar andere gebieden blijken deze zomer grotere groeicijfers te vertonen. Zo is er een steeds grotere trek naar de provincies Friesland (+311%) en Zeeland (+295%) zichtbaar. Het aantal boekingen in Utrecht is met 155% gegroeid ten opzichte van 2014, wat met name toegeschreven kan worden aan de Grand Départ van de Tour de France begin deze maand. De stad beschikt nu over een aanbod van 2500 accommodaties, waarmee het de tweede plaats in Nederland inneemt. Ook Rotterdam en Den Haag zijn opkomende bestemmingen op Airbnb, met twee keer zoveel boekingen ten opzichte van vorig jaar.

Italië in opkomst
Niet alleen voor stedentrips is Airbnb erg in trek, het platform wordt ook voor langere vakanties in de zomer steeds vaker ingeschakeld. Het onder Nederlanders van oudsher populaire Italië blijkt eveneens op Airbnb in opkomst te zijn. Het Salentijns schiereiland, een streek in de hak van de Italiaanse laars, en het Siciliaanse Agrigento behoren tot de snelst groeiende bestemmingen onder Nederlandse reizigers. Buiten Europa doet Californië,de bakermat van Airbnb, het erg goed.

Airbnb 24 miljard waard
Inmiddels worden via het platform verblijven aangeboden in meer dan 34.000 steden en 190 landen. Momenteel wordt de waarde van Airbnb geschat op zo’n 24 miljard dollar. Naast de populariteit van de site, is er ook regelmatig discussie over Airbnb. Zo kondigde de belastingdienst in juni van dit jaar aan een onderzoek te zijn gestart naar de omvang en de opgave van de inkomsten.