Breda gaat volwassenen opleiden voor baan in horeca

Breda gaat volwassenen opleiden voor baan in horeca

In Breda start een samenwerking van horeca, opleidingen en gemeente om volwassenen op te leiden voor een baan in de horeca. De nieuwe academie richt zich op zij-instromers maar ook op mensen met en afstand tot de arbeidsmarkt.

Breda is niet de enige stad in Nederland waar ingezet wordt op eigen opleidingen of zij-instromers. In Amsterdam is KoksOpMaat actief waarbij volwassenen in 12 weken worden opgeleid tot basiskok. De Horeca Groep Leiden en de Brasserie Groep zijn al aan hun derde jaar bezig. Zij bieden in hun bedrijven een éénjarige mbo-opleiding aan (max 12 personen per jaar) om in de horeca te werken als kok. Den Haag zet zich in om mensen uit de bijstand in de horeca te krijgen. Ook horecaondernemers op Texel hebben hun krachten gebundeld voor  het opleiden van meer personeel.  Ook op de Veluwe participeren horecabedrijven in een eigen academy.

Personeelstekort horeca Breda

Uit onderzoek blijkt dat zestig procent van de horecaondernemers in Breda horecapersoneel zoekt. Reguliere opleidingen kunnen niet aan deze grote vraag voldoen.

In dit nieuwe opleidingsproject participeren Koninklijke Horeca Nederland (KHN), gemeente, scholengroep Curio (voorheen ROC West-Brabant) en horecaopleider Frsh. Samen willen ze ongeveer 100 mensen per jaar opleiden. Dit meldt BN de Stem.

Het nieuwe opleidingstraject is een aanvulling op de reguliere horecaopleidingen die er al zijn in Breda, zoals mbo-scholen De Rooi Pannen en het Cingel College (onderdeel van Curio). Diverse partijen bundelen nu hun krachten op het personeelstekort in de Bredase horeca aan te pakken. Er komt bijvoorbeeld een gezamenlijke intake door het Werkgeversservicepunt van de gemeente, Frsh en Curio.

‘Als bijvoorbeeld blijkt dat iemand een horecaverleden heeft en over bepaalde basisvaardigheden beschikt, kan hij of zij op een hoger niveau instromen’, aldus Sjoerd de Lange, projectmanager bij Curio.

Niveau 1 en 2

De kandidaten kunnen twee opleidingen volgen, keuken- of bediening assistent niveau 1 (drie maanden) of niveau 2 (jaar).

De opleiding op niveau 1 wordt afgesloten met een SVH-certificaat waarmee die persoon gelijk aan het werk kan of verder kan gaan met niveau 2, voor servicemedewerker of kok.

Studenten van niveau 2 krijgen een dag theorie en werken vier dagen. Dit traject duurt één jaar en er kan drie keer per jaar worden gestart. Deze deelnemers krijgen een salaris van het bedrijf waar ze werken. ‘Maar er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor de ondernemer,’ aldus Sjoerd de Lange van opleider Curio.

Bedrijven die zelf opleiden

Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn ook veel bedrijven zelf personeel gaan opleiden, zoals Fletcher Hotels, tapasketen 't Zusje, restaurantketen De Beren.