Westmont neemt exploitatie twee failliete IHG hotels Amsterdam over

Westmont neemt exploitatie twee failliete IHG hotels Amsterdam over

De Amerikaanse hoteloperator Westmont Hospitality Group neemt de operatie over van twee hotels in Amsterdam en 11 in Duitsland. Alle 13 hotels waren eigendom van het Duitse Tidal Operations Germany, dat in augustus failliet ging. Alle hotels in de deal opereren onder merken van InterContinental Hotels Group (IHG).

Invesco, een grote Amerikaanse vastgoedinvesteerder, heeft Westmont Hospitality aangetrokken om in een joint venture mee te investeren in een portfolio van 13 hotels, waarvan twee in Amsterdam (Crowne Plaza Schiphol en Holiday Inn Amsterdam Zuid) en 11 in Duitse steden. Die joint venture bestond al, maar de vorige exploitant, het Duitse Tidal Operations Germany, ging in de zomer van 2020 failliet.

Westmont kocht deze hotels al eens eerder

Opvallend is dat Crowne Plaza Schiphol en Holiday Inn Amsterdam Zuid al eens eerder door Westmont zijn gekocht. In 2005 kocht Westbridge, een toenmalige investeringsgroep die onder Westmont viel, de hotels van IHG, met een franchisecontract voor 15 jaar. In 2011 veranderde Westbridge in Lapithus Hotel Management. In 2017 werd het portfolio van 13 hotels, waaronder de twee Amsterdamse hotels, voor €530 miljoen verkocht aan investeerder Invesco.

Invesco kocht de hotels voor een joint venture waar de investeerder samen in zat met Event Hotels voor de operatie. Dat bedrijf had de hotels ondergebracht in de werkmaatschappij Tidal Operations Germany. Na het faillissement van Tidal in augustus 2020 deed IHG tijdelijk zelf de operatie.

En nu heeft Invesco de voormalig eigenaar Westmont er weer bij betrokken als mede-investeerder in de joint venture waar Event Hotels/Tidal onderdeel van uitmaakte. Naast de 13 bestaande hotels gaat de joint venture verder investeren in nog eens 8 Holiday Inn Express hotels in Duitsland.

Westmont Hospitality Group is een van de grootste franchisenemers van IHG met ruim 400 hotels wereldwijd. Het Amerikaanse hotelbedrijf, wat in 1978 haar eerste franchisecontract voor een Holiday Inn tekende, is al eigenaar van meer hotels in Nederland. Daaronder Park Inn by Radisson bij Sloterdijk en de Haagse hotels Des Indes en Marriott Den Haag. In het verleden was Invesco ook eiogenaar van Holiday Inn Express Amsterdam Sloterdijk, wat in 2019 werd verkocht voor bijna €43 miljoen. Dat betekende een rendement van €20 miljoen in vijf jaar. In 2014 kocht Invesco het hotel voor €23 miljoen.