Roost: 'EK luisteren op ouderwetse transistorradio op het terras'

Roost: 'EK luisteren op ouderwetse transistorradio op het terras'

In normale omstandigheden kijken honderden mensen bij Roost in Utrecht op groot scherm de EK-wedstrijden, maar vanwege de coronamaatregelen is dat dit jaar niet mogelijk. Eigenaar Sidney Rubens bedacht daarom een ludieke actie. Hij kocht 36 transistorradio's zodat gasten toch van de oranjesfeer kunnen genieten op zijn terras.

Een enorm scherm, een buitenbar en de verkoop van 'heel, heel veel liters bier', zit er dit jaar niet in voor de horeca. 'Toch wilde ik iets ludieks doen. Ik wilde Jack van Gelder vragen, maar hij had al wat andere dingen lopen', vertelt Rubens. Hoe je dan alsnog binnen de maatregelen het EK kan kijken in de horeca? 'Alle tafels op ons terras worden voorzien van een ouderwetse transistorradio waarmee de gasten live de uitzending van Langs de Lijn met het verslag van de eerste helft van de wedstrijd kunnen horen.'

Radio's

'Ik heb 36 transistorradio's gekocht met batterijen. Luisteren naar voetbal op de radio is ontzettend spannend. Soms zelfs spannender dan met beeld erbij. Dus we hebben hier gewoon heel erg veel zin in.' Vanwege de verplichte horecasluiting om 22:00 uur geldt dat alleen de eerste helft van de eerste twee wedstrijden op het terras kan worden gekeken. 'Natuurlijk kunnen gasten ook hun telefoon, tablet of laptop meenemen en zelf het beeld erbij streamen. Dan kunnen ze de wedstrijd bijvoorbeeld afkijken in het park. Nu hopen op voldoende ‘Dennis Bergkamp’ momentjes!''

Nederland

In Nederland beslist het Veiligheidsberaad en minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) op 14 juni opnieuw of mensen in de horeca op schermen naar de laatste EK-wedstrijden mogen kijken.

Het gaat dan niet om grote schermen in parken en pleinen waar duizenden voetbalfans het Europees kampioenschap kunnen volgen. Die blijven sowieso verboden. ‘Vijfduizend mensen op grote pleinen moet je niet willen’, zegt voorzitter Hubert Bruls van het beraad – de vergadering van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s – maandag.

Schermen als cijfers blijven dalen

Volgens Bruls moet het dan wel goed gaan met de coronacijfers. Alleen als het aantal besmettingen verder blijft dalen, kunnen schermen worden opgetuigd. Ook is de openbare orde van invloed. De burgemeesters willen geen massa’s hossende mensen op de been. ‘We zetten alles op een rijtje’, aldus Bruls. Mogelijk kunnen voetbalfans vanaf de kwart- of halve finales samen naar de EK-wedstrijden kijken op terrassen.

Wedstrijden om 21:00 uur

Schermen en ‘live-entertainment’ zijn bij de eerste twee wedstrijden sowieso niet mogelijk omdat die pas om 21.00 uur beginnen. Kroegen moeten vanwege de coronamaatregelen om 22.00 uur sluiten. Dan moeten de cafés in de rust alle bezoekers naar huis sturen en dat kan weer problemen opleveren voor de openbare orde.

Bij de derde wedstrijd (op 21 juni) wil minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in principe ook geen schermen toestaan. ‘Dat is het uitgangspunt’, maar hij geeft aan wel bereid te zijn hierover later verder te spreken. In principe wil hij pas schermen overwegen als de stappen 4 en 5 van het openingsplan op 30 juni zijn ingegaan. Hij trekt hierin een lijn voor heel Nederland.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.