Voormalig QO hotel heropent onder nieuwe naam

Voormalig QO hotel heropent onder nieuwe naam

Het voormalige QO Hotel in Amsterdam, dat in 2020 failliet ging tijdens de coronacrisis, heropent in mei als Ruby Emma. Dit is het eerste Nederlandse hotel van het Duitse Ruby Hotels.

QO Hotel in Amsterdam wordt omgedoopt tot Ruby Emma. Het Duitse Ruby Hotels neemt de exploitatie over van vastgoedeigenaar Invesco. Die vastgoedeigenaar deed die exploitatie zelf nadat Amstelside, dat het hotel in 2018 opende onder de vlag van InterContinentel Hotels Group, in 2020 failliet ging als gevolg van de coronacrisis

Vervolgens heeft Invesco nog een poging gedaan het hotel in eigen beheer te heropenen, maar daar is weinig van terechtgekomen.

Toen het 21 verdiepingen tellende hotel opende in 2018, was het één van de meest duurzame hotelpanden in Nederland. Het is voorzien van een LEED Platinum certificaat, het hoogst haalbare. Zo regelt de slimme gevel het binnenklimaat door panelen te openen of sluiten en is bij de bouw 5000 ton gerecycled beton gebruikt uit de oude Shell-toren, waar intussen onder meer Sir Adam Hotel in huist.

In QO huisde restaurant annex cocktailbar Juniper&Kin, met op het dak een kas waar eigen groenten en kruiden worden verbouwd.

Ruby Groep

De Ruby Groep is in 2013 in München opgericht door Michael Struck die nog altijd ceo is. De groep exploiteert momenteel vijftien Ruby Hotels in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland en vanaf mei ook Nederland. Ook zijn nog eens ruim 20 hotels in aanbouw of in de planningsfase. Met een joint venture wordt fors ingezet op expansie in Azië. 

Dit hotel in Amsterdam is een eerste hotel in Nederland, waarmee Ruby in een lange lijst kan van buitenlandse hotelmerken die de afgelopen jaren de Nederlandse markt hebben betreden. Struck heeft eerder al eens laten doorschemeren Nederland interessant te vinden en ook in Rotterdam kijkt naar mogelijkheden.

QO wordt Ruby Emma

Ruby Emma kan met minimale investering open, het hotel was nog geen drie jaar in gebruik toen de deuren sloten. Aan het aantal kamers (288) gaat dan ook nauwelijks iets veranderen. Dit is daarmee meteen het eerste rebrandingproject van Ruby Groep. 

Wel krijgen de openbare ruimtes een nieuwe inrichting. En net als in Ruby Leni in Düsseldorf komen er ook zogenaamde ‘Resident Rooms’, die ook zijn uitgerust met een vrijstaand bad en ruimte bieden voor een langer verblijf. De opening van het hotel is gepland in twee fasen: de hotelkamers in mei 2022, de gastronomie in september 2022. 

‘Ruby's Lean Luxury-filosofie richt zich op een groeiende niche in de zeer competitieve hotelmarkt van Amsterdam. Bovendien onderscheidt Ruby Emma zich in de markt door zijn buitengewone duurzaamheid, niet in de laatste plaats dankzij zijn unieke bouwtechnologie’, zegt Julian Mörs, Group Director Development bij Ruby.