ING: horeca maakt dit jaar grote inhaalslag

ING: horeca maakt dit jaar grote inhaalslag

De horeca gaat dit jaar een grote inhaalslag maken van de coronapandemie, toen cafés en restaurants tijdens de lockdowns gesloten bleven.

Volgens onderzoekers van ING kunnen de verkoopvolumes met wel 35 procent groeien, de verwachting is volledig herstel van crisis. Voorwaarde is wel dat er geen nieuwe lockdown voor de horeca komt door een opleving van het coronavirus.

Grote evenementen gaan door

De bank stelt dat de vooruitzichten voor de horeca rooskleuriger zijn dan de afgelopen twee jaren. Dit vanwege de lockdowns en grote evenementen die niet in de horeca gevierd mochten worden. 'Dit jaar gaan grote evenementen zoals Koningsdag, het WK, de Formule 1 in Zandvoort en de eerste drie etappes van de Spaanse wielerronde Vuelta in Utrecht en Noord-Brabant wel door', zegt sectoreconoom Katinka Jongkind van ING in een rapport.

Oplopende kosten

De horeca kampt nog wel met de nasleep van de coronacrisis, waaronder personeelstekorten en sterk oplopende kosten. Volgens ING zetten de hogere kosten voor personeel, energie en inkoop de winstmarges meer onder druk omdat die kosten niet altijd aan de gast doorberekend kunnen worden. Zeker nu het consumentenvertrouwen op een historisch dieptepunt ligt, volgens de bank. ING verwacht dat de prijzen in de horeca met meer dan 3 procent stijgen.

Herstel hotels

Overigens verloopt het herstel in de horeca per sector verschillend, zegt ING. Met name voor hotels verloopt het herstel van de crisis geleidelijk. Dat komt vooral door het achterblijven van zakelijke en intercontinentale reizigers, aldus de bank.

Horecabedrijven met afhaal

Horecabedrijven met afhaal en bezorging zaten eind vorig jaar alweer op het niveau van voor de crisis.