Zweedse foodblogger opent restaurant in Amsterdam

Zweedse foodblogger opent restaurant in Amsterdam

De Zweedse kookboekauteur en bloggen Nina Olsson opent medio juli samen met Marcel Beemsterboer, eigenaar van Spotted by Locals, restaurant Chez Nina in Amsterdam West.

Nina Olsson is een succesvolle Zweedse blogger en kookboekenschrijfster. Haar vier kookboeken over Bowl’s of Goodness en haar blog Nourish Atelier hebben een groot bereik en niet alleen in Nederland. Inmiddels woont de van oorsprong Zweedse Olssen met veel plezier zo’n 15 jaar in Amsterdam. ‘Ik ben in Nederland gekomen voor de liefde maar heb inmiddels ook mijn hart verpand aan Amsterdam’, vertelt zij. ‘Hier is het contact zoveel warmer dan in Zweden en de stad is zoveel knusser en toegankelijker dan bijvoorbeeld Parijs of Berlijn.’

Olsson is in de ‘food’ beland via haar werk voor een uitgever. ‘Ik werkte al meer dan 10 jaar als freelancer voor de art direction, styling en fotografie van drie Zweedse culinaire tijdschriften gedaan. Ik ben redelijk hands-on, dus er kwam wel eens wat van styling of aanpassing van de receptuur aan te pas met name bij de vegetarische artikelen. Soms postte ik daar iets online op mijn eigen social platform Nourish Atelier en dat nam daarmee zo’n vlucht dat ik opeens twee boekdeals kreeg aangeboden. Zo is het eigenlijk allemaal ontstaan.’

Creatief restaurant in Amsterdam West

Inmiddels is Olsson vier vegetarische kookboeken verder en heeft ze meer dan 100.000 volgers op Instagram. Gedurende de lockdown periode ontstond het idee om die (kook)stijl ook in een restaurant te laten zien. ‘De hele maand augustus vorig jaar deed ik in de weekenden een pop-up bij Zoku in Amsterdam met recepten uit mijn kookboeken en wat nieuwe recepten en dat beviel erg goed.'

'Op een ochtend ging ik even koffie drinken met de buren. Daar kwam ik in een leuk gesprek met Marcel Beemsterboer, eigenaar van Spotted by Locals, een reisgids voor de belangrijkste Europese steden, en die opperde om samen een restaurant te starten. Dat willen we in Oud-West doen, waar nog ruimte is voor creatieve restaurants.’

Menu volledig vegetarisch

Olssen gaat niet zelf in de keuken staan, maar houdt zich bezig met menu ontwikkeling. Ze heeft een chef en keukenteam aangenomen. ‘Chez Nina zal van in eerste instantie van donderdag tot zondag elke ochtend van 10 tot middernacht open zijn met zo’n 50 couverts binnen en nog eens 45 couverts op het terras. Later breiden we dat uit naar 6 dagen open. Er wordt volledig vegetarisch gekookt. Met overdag een gezonde lunchkaart met natuurlijk ook wat bowl’s of goodness. In de avond komt er een a-la-carte menu met gerechten om te delen. Waarbij we altijd zorgen voor voldoende ‘gezonde’ koolhydraten.’

Personeel (bijna) ingevuld

Chez Nina krijgt wijnkaart die een mix is van natuurlijke en conventionele wijnen. Daarnaast komt er een cocktailkaart, met ook veel non alcoholische opties, ontwikkeld met Jules Bayuni van Vesper Bar. De koffie komt ook van een Amsterdamse brander; Rum Baba. ‘Personeel vinden was een uitdaging, maar ik heb via mijn netwerk toch bijna het hele team rond gekregen. Allemaal fijne mensen, het voelt haast alsof ik een nieuwe familie heb gevonden, we kunnen niet wachten om te starten’, vertelt ze.