De drie nieuwe restaurants die worden opgenomen in de Michelingids van 2023 zijn: Cristó in Zierikzee, Mano in Haarlem en Havn in Hoorn.
Namen in Michelingids
Michelin maakt in de aanloop naar de officiële lancering in 2023 maandelijks een aantal namen bekend, die nieuw zijn opgenomen in de gids. Of deze namen een Groene Ster, Bib Gourmand, Michelinster of een bestekje krijgen, blijft tot de presentatie van de gids geheim.
Mano in Haarlem
Michelin schrijft over Mano in Haarlem: 'Hermanos Daniël en Kevin zijn al van kinds af beste vrienden. In hun chic zaakje, dat de charme van dit hoekpand mooi heeft bewaard, ervaart u de symbiose van hun ervaringen.'
De keuken van Mano staat met beide voeten in het nu. Intense sauzen, friszure spanning, internationale veelzijdigheid. Hier gaan technisch bewerkte creaties en krachtige creativiteit mano a mano. 'De mousselinesaus die is opgewerkt met lamsjus bij perfect rosé gegaarde lamskotelet, de perfect gerezen soufflé die wordt geflankeerd door texturen van rabarber en framboos die mooi het evenwicht houden tussen zoetigheid en aciditeit: deze chefs laten hun talent met veel beheersing spreken. Bij Mano is het geheel meer dan de som der delen.'
Cristó in Zierikzee
Over Cristó in Zierikzee schrijft Michelin: 'Een wandeling langs de Oude Haven in Zierikzee, met zijn typische bootjes en ophaalbrug, spreekt tot de verbeelding. Het is op deze mooie plek dat het romantische hotel Mondragon u meeneemt in zijn verhaal. Een verhaal dat bij het elegante Cristó gastronomische allures krijgt.
Juiste cuisson
De juiste cuisson van anjouduif verraadt de klassieke kennis van de chef, die verder eigentijdse zwierigheid op het bord brengt. Zo wordt een parfait glacé geüpdatet door te werken met een luchtige espuma van vanille, begeleid door witte chocolade en vers fruit.
Baskische invloeden
Hier en daar zijn ook nog Baskische invloeden aanwezig die voor wat extra pep zorgen. Denk aan diverse pinxtos als amuses en een gerecht met jamón ibérico die onder meer geflankeerd wordt door zeekraal en watermeloen. Het meergangenmenu van Cristó weet u te verrassen met herkenbare smaken.'
Havn in Hoorn
Michelin omschrijft restaurant Havn als een zaak die bruist en swingt, 'des te meer op het bord'. Michelin vervolgt dit verhaal met: 'Robin Blaauw speelt bijvoorbeeld even gezwind met Zuid-Amerikaanse power als met Aziatische diepgang. Hij laat zich inspireren door zijn reizen en werkt voor zijn speelse creaties met mooie Nederlandse producten.'
Oog voor detail
'Zijn oog voor detail toont dan weer dat hij op jonge leeftijd al een mooi cv heeft verzameld. Kwartel bakt chef Blaauw op de barbecue en combineert hij met Jamaicaanse jerkmarinade en een gevogeltejus. Als dessert smult u van een millefeuille met schijfjes rijpe banaan, crème suisse, een laagje cheesecake, gewelde krenten en à la minute gedraaid vanilleroomijs. U zult niet weten wat te kiezen uit de aantrekkelijke kaart!'