Michelin onthult nieuwe namen voor de gids 2023

Michelin onthult nieuwe namen voor de gids 2023

Iedere maand maakt Michelin enkele restaurants bekend die hun intrede maken in de Michelin Gids Nederland. Voor de maand augustus zijn twee namen bekendgemaakt.

De twee nieuwe restaurants die worden opgenomen in de Michelingids van 2023 zijn: Lizz in Gouda en Maeve in Utrecht.

Michelin maakt in de aanloop naar de officiële lancering in 2023 maandelijks een aantal namen bekend, die nieuw zijn opgenomen in de gids. Of deze namen een Groene Ster, Bib Gourmand, Michelinster of een bestekje krijgen, blijft tot de presentatie van de gids geheim. 

Lizz in Gouda

Over Lizz schrijft Michelin: 'Met Remco Kuijpers heeft het restaurant van high-end boetiekhotel Weeshuis een talentvolle chef in de keuken staan. Hij is matuur en legt gevoeligheid op het bord dankzij zijn uitstekende techniek. Specerijen en subtiele Aziatische aciditeit geven Nederlandse topproducten hier een extra dimensie.' Michelin schrijft verder dat het restaurant de gasten meeneemt op een boeiende en bij momenten speelse ontdekkingstocht.

'Zo worden sint-jakobsnoten betrokken in een samenspel van zoet/pikant/friszuur door er tandoorisaus bij te serveren, net als ziltige zeekraal, krokante pommes soufflées en een krachtige chutney van tomaat en tandoori.

De chefs van WSHS: Martijn Kajuiter (links) en Remco Kuijpers (rechts).
De chefs van WSHS: Martijn Kajuiter (links) en Remco Kuijpers (rechts).

Michelin: 'In het knapste gebouw van Gouda – een combinatie van karakter, oude gewelven, fleurige decoratie en luxueus design – wacht u een totaalbeleving. Tot de attente service en verrassende wijnpairings toe.'

Maeve in Utrecht

Over Maeve in Utrecht schrijft Michelin dat Tommy Janssen en Vera Voorend een meeslepend verhaal vertellen in het karaktervolle, stijlvol ontworpen pand waarin Maeve huist.

Michelin: 'Zij doet dat met haar persoonlijke aanpak, hij met zijn expressief eerbetoon aan zijn terroir. Groenten spelen hier een primordiale rol en geven power aan het bord.' Tommy Janssen kiest voor echte cuissons, toont zich subtiel met frisse zuren en speelt gezwind met temperaturen en texturen.

'De wijnkaart is al even boeiend met ook hier bijzondere aandacht voor Nederlandse producten.'

De chef overtuigde Michelin onder meer met een lauwwarme bereiding van tomaat. Gepekelde kerstomaatjes, een zoetzure tomatenchutney, gefermenteerde gember en een ingekookte tomatenbouillon met limoenblad. 'Het samenspel van deze elementen zorgde voor een bijzonder reliëf aan smaken, intens door de temperatuur maar ook delicaat. Top!'

Over Michelin

Lizz en Maeve krijgen nu een persoonlijke pagina op de website van Michelin en worden aangeduid met het 'nieuw' symbool.