TEK-regeling aangepast: drempel voor energiesteun verlaagd

TEK-regeling aangepast: drempel voor energiesteun verlaagd

Het kabinet schaaft aan de voorwaarden voor de tegemoetkoming in de energiekosten (TEK) voor bedrijven in het mkb die veel energie gebruiken. Ondernemers komen ervoor in aanmerking als minstens 7 procent van hun omzet opgaat aan energie. Dat was eerst 12,5 procent.

Daar staat wel tegenover dat vaste onderdelen van de energierekening, zoals de energiebelasting, de opslag duurzame energie (ODE) en de netwerkkosten niet langer worden meegerekend.

De tegemoetkoming is bedoeld om ondernemers te compenseren voor de enorme schommelingen in de variabele tarieven voor gas en elektriciteit. Die zijn, mede door de oorlog in Oekraïne, ongekend hard gestegen. Onzeker is bovendien hoe de energieprijzen zich de komende tijd verder zullen ontwikkelen. In de oorspronkelijke regeling werd ervan uitgegaan dat de vaste componenten in de energierekening net zo hard omhoog zijn gegaan.

De voorwaarden van de nieuwe TEK-regeling om ondernemers tegemoet te komen bij de stijging van de energiekosten waren al eerder bepaald. Het ging toen onder andere om bedrijven die minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten. Op die hoge drempel was veel kritiek. De drempel om in aanmerking te komen is dus nu verlaagd van 12,5 procent naar 7 procent.

Regeling gaat tweede kwartaal 2023 in

De precieze uitwerking van de steunmaatregel kost tijd. Omdat ook de Europese Commissie goedkeuring moet geven, kan het tot en met het tweede kwartaal van volgend jaar duren voordat de regeling wordt opengesteld. Ondernemers kunnen dan wel met terugwerkende kracht een tegemoetkoming vragen vanaf 1 november van dit jaar.

Het kabinet erkent dat veel ondernemers niet zo lang kunnen wachten en nu al hulp nodig hebben om de winter door te komen. Daarom is eerder besloten om tot de openstelling van de TEK coulant om te gaan met verzoeken van ondernemers om belastinguitstel. Daarnaast is met banken afgesproken dat die sneller en makkelijker voorschotten verstrekken.

Voorwaarden TEK-regeling

De TEK is bedoeld voor bedrijven tot 250 werknemers. Om voor de regeling in aanmerking te komen, moest voorheen 12,5 procent van de omzet opgaan aan energie. Dat wordt 7 procent. Het maximale bedrag dat een bedrijf kan ontvangen was en blijft 160.000 euro.

Ondernemersorganisaties vinden het een goede zaak dat meer bedrijven aanspraak kunnen maken op de tegemoetkoming in de energiekosten (TEK) nu de overheid de eisen voor de regeling heeft bijgesteld. Maar niet iedereen is tevreden. Ook zou het bedrijfsleven graag zien dat het maximale bedrag dat ondernemingen kunnen ontvangen nog wordt verhoogd.

VNO-NCW en MKB-Nederland spreken in een verklaring van een 'heel goede stap' voor wat betreft het bijstellen van de drempel naar 7 procent. De eerdere drempel sloot 'op voorhand al tienduizenden ondernemers, van bakkers en slagers tot producenten van karton en voeding en metaalbewerkers, uit, terwijl de problemen met de hoge energiekosten daar nijpend zijn.'

VNO-NCW en MKB-Nederland dringen er ook op aan dat het maximumbedrag dat bedrijven kunnen ontvangen omhoog gaat.