HIM+ neemt hotel en restaurant in Arnhemse kerk over

HIM+ neemt hotel en restaurant in Arnhemse kerk over

Het jonge ondernemersstel Bart Leussink en Janiek van den Broeck gaat met de steun van horecaexploitatiemaatschappij HIM+ in een Arnhemse kerk een hotel en restaurant openen. Op die locatie zat voorheen Bizar Bazar.

Chef Bart Leussink (24) en gastvrouw Janiek van den Broeck (24) gaan in de Arnhemse kerk voor het eerst aan de slag als ondernemer. HIM+ heeft het pand gekocht, de exploitatie is van HIM+ en de ondernemers samen. Het hotel blijft open, het restaurant wordt de komende maanden verbouwd. Begin maart is de heropening gepland, onder welke naam houden de ondernemers nog even voor zich. 

In de kerk zat voorheen Bizar Bazar, waar gasten onder meer in kerkbanken dineerden. Leussink en Van den Broeck zitten vol bruisende ideeën. ‘Het is een prachtige locatie in een bijzonder pand’, geeft het jonge stel aan. ‘We willen hier het wow-effect creëren vanaf het moment dat de gasten binnenkomen in de kerk tot aan het laatste gerecht dat ze geserveerd krijgen. We hopen dat de gasten keer op keer zeggen: Take me to church’, zegt Van den Broeck. 

Fine dining in 19e eeuwse kerk 

'De kerk is voor ons een unieke plek op een unieke locatie om een hotel en restaurant te beginnen', aldus Leussink. ‘We serveren de gasten een lunch of diner in een gemoedelijke en informele setting. We proberen het beste uit onszelf te halen en het beste uit de producten waar we mee werken. We houden van kwaliteit en pure bereidingen. Als we toevoegingen doen, moet dat een meerwaarde geven aan het gerecht. We willen de gasten een nieuwe fine dining experience geven. Bij ons dineren is heel relaxed in een ongedwongen sfeer met een hoog serviceniveau.’ 

'We kijken naar wat we zelf fijn en belangrijk vinden als we uit eten gaan. Dat willen we onze gasten bieden’, laat Van den Broeck weten. ‘Ons streven is om de gasten in de watten te leggen vanaf het moment dat ze binnenkomen tot ze weer met een goed en voldaan gevoel naar huis gaan. Een avond uit moet een belevenis zijn.’ 

'We willen de sfeer van de kerk terug laten komen in ons restaurant en hotel’, zegt Van den Broeck. ‘De mooie elementen van de kerk, zoals glas-in-lood, gaan we uitlichten'. De naam van de van oorsprong Evangelische Lutherse kerk uit 1898 wordt omgedoopt. Wat die nieuwe naam wordt, houden de ondernemers nog even geheim. 

Bij Villa Ruimzicht ontmoet 

Hoewel dit hun eerste eigen zaak wordt, hebben beiden de nodige ervaring in de horeca. Van den Broeck heeft de hotelschool in Wageningen gedaan, heeft op Michelin-niveau gewerkt en in het buitenland ervaring opgedaan. Via haar stage kwam ze bij Villa Ruimzicht terecht, waar ze na haar studie bleef werken. 

Leussink heeft de Cas Spijkers Academie gevolgd en werkte onder meer als keukenchef bij ’t Schultenhues* in Zutphen. Toen Peter Gast zijn restaurant naar Amsterdam verhuisde en omdoopte tot Graphite, ging Leussink mee en was ook daar keukenchef. Toch koos hij ervoor terug te keren naar het Oosten en ging aan de slag bij Villa Ruimzicht

Daar sprong tussen de twee collega’s – zij aan de voorkant, hij in de keuken – op een gegeven moment de vonk over en werden ze een stelletje. 

Terug naar HIM+ 

Apart van elkaar hadden Leussink en Van den Broeck altijd al de droom om zelf een restaurant te beginnen. ‘Toen we elkaar ontmoetten, was dit de perfecte combinatie om onze droom achterna te gaan’, zegt Van den Broeck. 'Vervolgens hebben Bart en ik de stap gemaakt om een nieuw restaurant in Deventer op te starten en te leiden. Na een jaar zijn wij daar gestopt omdat we een andere visie hadden. Toen kwamen we weer in contact HIM+ die deze prachtige locatie kreeg aangeboden. Zij vonden dit de perfecte plek voor ons.’ HIM+ is ook eigenaar van Villa Ruimzicht, en kende Leussink en Van den Broeck dus van hun tijd daar. 

De kerk kwam toevallig op hun pad. ‘We waren op wijnreis in Zuid-Afrika toen HIM+ belde of Bizar Bazar iets voor ons was. Toen is het balletje gaan rollen’, zegt Van den Broeck. 'We weten met HIM+ wat we aan elkaar hebben’, vult Leussink aan. ‘We hebben ervaring als chef en als gastvrouw, maar het gedeelte ondernemen is nieuw voor ons. Daarom is het fijn om met zulke ervaren ondernemers deze uitdaging aan te gaan.’ 

‘Bovendien kunnen wij meer tijd en aandacht geven aan onze gasten, omdat HIM+ de andere disciplines in huis heeft', zegt Van den Broeck. ‘Het is fijn dat HIM+ ons ondersteunt, want zij hebben de kennis en de ervaring. Bovendien kennen we elkaar. Ze hebben vertrouwen in ons. Dat is een goede basis voor onze samenwerking.’

15 jaar HIM+

HIM+ staat voor Horeca Inspiratie Maatschappij. Het bedrijf is eigenaar van horecabedrijven met een verhaal en gevestigd in monumentale panden. In het portfolio bedrijven als Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem, Hotel de Wereld in Wageningen, Boektiekhotel Villa Wanrooy in Doetinchem, Eetwinkel van Mien, LEV Foodbar in Doetinchem en LEV by Mike in Winterswijk.

De groep is in 2007 opgericht door ondernemer en conceptontwikkelaar Kees Hensen met het doel om de Achterhoek, Aandacht en Ambacht samen te brengen. Begin 2019 kwamen Mascha Smit en Bjorn Massop bij de groep, in 2020 gevolgd door Robin Overdreef. Hiermee is de dagelijkse leiding van HIM+ in handen van een team professionals die de groep zowel in kwaliteit als in aantal bedrijven kan laten groeien. 

Smit is verantwoordelijk voor de sales en marketing en heeft ruime ervaring in organisatieverandering. Massop was sinds 2017 al chef-kok van Villa Ruimzicht. In 2019 werd hij partner in HIM+ en zorgt als executive chef voor eenheid in de keukens van de verschillende horecazaken en houdt zich bezig met de ontwikkeling van onder meer de grond rond Villa Ruimzicht tot voedselbos. Ook werkt hij nauw samen met verschillende producenten in en rond de Achterhoek om de streekproducten een podium te bieden in de zaken van HIM+ en daarbuiten. Dit leverde hem afgelopen jaar onder meer de Taste of Origin award van JRE op. Overdreef is SVH Wijnmeester en brengt op drankengebied ruime kennis en expertise in.