Groningen heeft er met Blumé een fine dining restaurant bij

Groningen heeft er met Blumé een fine dining restaurant bij
V.l.n.r. Henrice Dijks, Jan Akkermans, Marloes Hemmel.

Groningen is een fine-dining-restaurant rijker. Op 18 januari 2023 opende restaurant Blumé de deuren aan de Oude Boteringestraat 43. Het restaurant is gevestigd in Hotel Halbert, op de plaats van het voormalige Hotel de Ville. Eigenaren zijn hoteliers Marloes Hemmel en Jan Akkermans en executive chef Henrice Dijks.

Het voormalige Hotel de Ville is door het paar Hemmel en Akkermans verbouwd tot een viersterren boutiquehotel en heropend als Hotel Halbert (op z’n Frans uitgesproken als Halbèrt). Op de begane grond is Restaurant Blumé Groningen gevestigd, dat eveneens op z’n Frans wordt uitgesproken.  

Bekend terrein 

Deze locatie is bekend terrein voor de 36-jarige mede-eigenaar en executive chef Henrice Dijks. Hij stond er van 2015 tot de sluiting van Hotel de Ville en bistro 't Gerecht in de zomer van 2022 als chef in de keuken van 't Gerecht. Dijks werkte eerder bij toprestaurants als De Librije in Zwolle, Onder de Linden in Aduard en De Echoput in Hoog-Soeren, bij de laatste twee als sous-chef. 

Henrice Dijks: 'In restaurant Blumé in Groningen koken we de moderne Franse keuken, waarbij we alles zelf maken en met de seizoenen mee koken. Een goede prijs-kwaliteit, herkenbaarheid van het product en een moderne presentatie zijn kenmerkend voor onze keuken. Ik denk dat we binnen de stad Groningen uniek zijn met onze toegankelijke fine dining. Ik zou heel graag, net als met ’t Gerecht, weer een plaats willen bemachtigen in de toonaangevende restaurantgidsen, inclusief de Bib Gourmand-onderscheiding van Michelin.’ 

Als sous-chef trok Dijks Arthur Dijkstra aan. Hij werkte voorheen ook in ’t Gerecht en heeft restaurants als Piloersemaborg in Den Ham en Rijks in Amsterdam op zijn cv staan.

Restaurant Blumé in Groningen biedt plaats aan maximaal 36 gasten en is bereikbaar via de eigen ingang aan de Oude Boteringestraat en via Hotel Halbert. In de gedeeltelijk open keuken wordt op inductie gekookt. Henrice Dijks: ‘In het interieur en in uitingen als het logo hebben we gekozen voor de kleur ossenbloedrood. Blumé beschikt ook over een prachtige binnentuin waar bij mooi weer gedineerd kan worden.’ Op de begane grond van Hotel Halbert is tevens Café Tjall gevestigd, waar Dijks eveneens culinair verantwoordelijk voor is. 

Tastingmenu en twee wijnkaarten 

De basis van de kaart van Blumé is een tastingmenu van drie tot zeven gangen, vanaf €45 voor drie gangen. In dat menu is een balans tussen vis- vlees- en groentegerechten, het menu is ook geheel vegetarisch te bestellen. In de loop van het jaar wordt de kaart aangevuld met een à la carte-gedeelte. 

Sommelier Margriet Haagsma beheert een wijnkaart met ongeveer 50 wijnen, meest afkomstig uit Europa, met een prijsniveau van €30 tot €90 per fles. Voor de liefhebber van meer exclusieve wijnen is er een tweede kaart met kelderschatten. Daarnaast zijn er 15 open wijnen per glas en diverse opties voor alcoholvrije dranken, ook in de vorm van een arrangement bij het menu.  

Over Hotel Halbert en Restaurant Blumé in Groningen

Hotel Halbert en het op 50 meter afstand gelegen hotel Corps de Garde zijn onderdeel van Garde Hotels, de onderneming van hoteliers Marloes Hemmel en Jan Akkermans. Hotel Halbert is een boutique hotel met 66 kamers en suites. Op de begane grond van het hotel bevinden zich Restaurant Blumé en Café Tjall. Restaurant Blumé Groningen is van maandag tot en met zaterdag geopend vanaf 18.00 uur. 

Hotel Halbert en Café Tjall zijn vernoemd naar professor Tjalling Halbertsma, die vanaf 1878 met zijn gezin het pand bewoonde toen hij hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen werd. De naam van Restaurant Blumé is een verbastering van het woord bloem, wat weer is afgeleid van bloei.