Jong ondernemersduo sluit Donna's Social Club en opent Nikkei-restaurant Pachamama

Jong ondernemersduo sluit Donna's Social Club en opent Nikkei-restaurant Pachamama

Emile Bos en Thomas Bullinga openen 15 augustus Pachamama in Groningen. De naam staat voor Moeder Aarde en is geïnspireerd op de cocina nikkei. De zaak komt op de locatie waar tot 1 augustus Donna's Social Club in zit, eveneens eigendom van het duo.

Eigenaren Emile Bos en Thomas Bullinga brengen met Pachamama de Nikkei-keuken naar Groningen. Een combinatie van de Japanse en Peruaanse keuken. De ondernemers, die ook eigenaar zijn van Florentin, Flinders Cafe en Donna’s Social Club (tot 1 augustus), willen met het openen van de nieuwe zaak gasten enthousiast krijgen voor deze Japanse fusion keuken, die de wereld langzaam verovert.

Met spannende combinaties als corvina met leche de tigre, wasabi en passievrucht of diepzeegarnaal met nashi peer, dashi en gefermenteerde cashew, gaan Bos & Bullinga gasten verrassen met de schoonheid van deze gastronomische kruisbestuiving.

12 gerechten in 5 gangen

‘We willen goede kwaliteit leveren voor een niet al te hoge prijs’, vertelt Bos. ‘Koken op de manier waar wij het best in zijn. Twaalf gerechten mooi op elkaar afstemmen en dat in vijf gangen serveren. Shared dining, zoals we dat bij Florentin ook doen.’ ‘Hier bij Pachamama serveren we dan dips als een mooie salsa of een mole, in combinatie met zeewier crackers en tortillas’, zegt Bullinga. De Nikkei-keuken noemen de twee ‘progressief’ en ‘uitdagend’.

Wat betreft de combinatie van de twee keukens zegt Bullinga: ‘Het zijn twee puzzelstukjes die perfect in elkaar passen. De Japanse keuken is heel puur en zuiver, zet daar de rijke Peruaanse keuken tegenover met veel vis, fruit en pepers en je hebt een fantastische combinatie. Het maakt de Japanse keuken een stuk exotischer.’ Bos: ‘De beleving zal hetzelfde zijn als in Florentin; de service en muziek zijn complementair aan het eten.’

Pachamama komt waar nu Donnna’s Social Club zit

Pachamama komt in het pand aan de Nieuwe Markt, waar tot 1 augustus nog Donna’s Social Club zit, eveneens eigendom van het duo. Deze zaak begonnen Bos en Bullinga in 2022. ‘Het idee hierachter was een over de top uitgevoerde American diner, maar na ruim een jaar zijn we toe aan een andere uitdaging', vertelt Bullinga.

Sluiting Donna’s Social club

Over de reden van de sluiting zegt Bos: ‘Het concept staat te ver bij ons vandaan, zijn we achter gekomen. Daarnaast twijfelden we of dit is wat de plek verdient’. Bullinga: ‘Het was onze tweede zaak en we waren enthousiast. We merken dat het concept niet brengt wat we ervan hadden verwacht. In de Randstad zou dit wellicht anders zijn geweest, maar dat is een koe in de kont kijken. Uiteindelijk ben je ondernemer in Groningen en daar heb je ook naar te handelen’.

Geen spijt. We zien het als een leerproces”

Spijt hebben de twee niet. ‘We zien het als een leerproces,’ legt Bos uit. ‘Dit hoort ook bij ondernemen. Het is een pittig jaar geweest, met als lichtpunten de opening van Flinders en het succes van Florentin.’ ‘Maar’, zegt Bullinga, ‘we merkten allebei dat Donna’s ook ten koste ging van ons privéleven, en toen hebben we goed nagedacht of dit het wel was’. Bos: ‘Dus knop om, en gaan. De mooie herinneringen van Donna’s blijven, want die zijn er zeker. Maar nu gaan we doen waar ons hart ligt’. Bullinga weet het zeker: ‘Dit overkomt ons niet nog een keer.’

Japandi interieur

Waar het interieur nu nog zuurstokroze is, wordt het in het nieuwe restaurant een stuk rustiger. Met veel hout en lichte, natuurlijke kleuren in Japandi stijl. Kleurrijke elementen geven het geheel een Zuid-Amerikaanse touch. ‘We hebben het bewust heel neutraal gehouden’, benadrukt Bos. ‘We willen gasten in een rustige omgeving ontvangen, uiteindelijk moet het in dit concept op het bord gebeuren.' Bij de entree komt een lounge waar gasten worden ontvangen met een aperitief of kunnen nagenieten met een digestief. Pachamama heeft plek voor 78 gasten. Dat is inclusief een chef's table in het kloppend hart van de zaak, vanwaar je een mooi inkijkje hebt in de keuken.