'Hybride designhotel' The Usual komt naar Rotterdam

'Hybride designhotel' The Usual komt naar Rotterdam

Rotterdam krijgt er een nieuw hotelconcept bij: The Usual. Een groep ondernemers met ervaring heeft een concept ontwikkeld wat ze 'hybride design' noemen. Naast slapen en eten biedt het hotel coworking plekken en een 'mindgym': een ruimte waar gasten terecht kunnen voor bijvoorbeeld yoga, meditatie, sound bath sessies.

The Usual is een nieuw innovatief hospitality concept, waarbij over elk detail is nagedacht – met oog voor esthetiek, kwaliteit en duurzaamheid. Een hybride designhotel, waarvan de eerste locatie dit voorjaar in Rotterdam opent. De oprichters geloven dat ze gasten een meer verantwoorde manier kunnen bieden om nieuwe steden te ervaren waar comfort, design, welzijn, bewustzijn en plezier naadloos samenkomen. 

The Usual spreelt daarbij in op het groeiend bewustzijn rondom reizen, denk aan vliegschaamte. Vooral de generaties Y en Z lijken zich zorgen te maken over de impact hiervan. Is het eigenlijk mogelijk om verantwoord te reizen? 

‘Ons doel is om te bewijzen dat het mogelijk is om op een duurzamere manier te reizen, zonder daarbij concessies te doen aan een geweldige ervaring’, aldus Joachim de Looij (CEO). ‘Bij The Usual ontzorgen wij onze gasten, zodat heerlijk genieten en plezier beleven centraal staat.’ 

Ideeën en inspiratie 

The Usual biedt verschillende accommodatietypes voor verschillende behoeften, variërend van Pods en Long-Stay Apartments tot ‘The Usual’ hotelkamer.   

Het nieuwe concept wil een plek zijn waar mensen elkaar spontaan vinden en waar ideeën en inspiratie de vrije hand krijgen. Gasten kunnen elkaar ontmoeten onder het genot van een croissant en FairChain koffie, een goede daghap of in contact komen met like-minded mensen tijdens events, live muziek, workshops, en talks. 

Het hotel biedt ruimtes om ontspanning en werk te combineren, met waar mogelijk vergaderruimtes, coworking plekken en een mindgym. Dat is een ruimte waar gasten terecht kunnen voor yoga, meditatie, sound bath sessies en meer. 

Verbinding met impact 

The Usual zoekt zelf ook nadrukkelijk de verbinding met haar omgeving door nauw samen te werken met ondernemers uit de buurt die ook impact willen maken. Zo zijn er de circulaire matrassen van Auping, waarbij de materialen aan het einde van de levensduur van het matras kunnen worden hergebruikt in nieuwe bedden. De wastafels en wc’s van Woodio bestaan uit waterdicht houtcomposiet, waarvan de productie een veel lagere milieu-impact heeft dan nieuw keramiek. De kranen en douchekoppen in The Usual besparen naar verwachting tot wel 40 procent water per gast in vergelijking met gangbare opties. 

Koffie komt van Moyee, dat zich inzet voor een betere prijs voor koffieboeren en The Usual doet mee met het watercompensatieprogramma van de MadeBlue Foundation

Na Rotterdam Europa 

Na Rotterdam wordt het concept verder uitgerold in Europa, te beginnen met Antwerpen en Brussel. The Usual heeft het doel om in alle grote Europese steden hun deuren te openen de komende jaren. 

  • The Usual Rotterdam opent eind Q1 2024.   
  • The Usual Brussel opent start Q2 2024.   
  • The Usual Antwerpen opent in 2025.    

Ten grondslag aan The Usual ligt het idee dat alles wat zij doen - of dat nu in de bouw is, de dagelijkse werkzaamheden of de ervaring van de gast - zo min mogelijk negatieve impact heeft op mens en milieu. The Usual heeft de ambitie om de hospitality industrie uit te dagen.  

ESG-focus  

De organisatie onderscheidt zich met een allesomvattende ESG-focus (Environmental, Social and Governance), waarbij ze hun organisatie doorlopend toetsen op haar ambitie om als frontrunner de hospitality industrie te blijven uitdagen. 

Bij de verbouwing voldoen ze aan hoge milieueisen en werken ze toe naar duurzame standaarden op het gebied van isolatie en energievoorziening. Zo is het eerste hotel in Rotterdam gasloos en kopen ze gecertificeerde energie in van Nederlandse windmolens. The Usual  zal haar ambities verifiëren door zich op de volgende vlakken te certificeren door vooraanstaande organisaties, zoals BREEAM In-use, Green Key en in de toekomst B Corp. 

Ten slotte krijgen de hotels waar mogelijk gedeeltelijk groene daken, beplant met een mix van kruiden en sedummos, een insectenhotel en nesten voor vogels en vleermuizen. Een deel van de vloer in de gemeenschappelijke ruimtes is gemaakt van gerecycled plastic, onder meer afkomstig van afval uit onze rivieren.  

Oprichters met ervaring 

The Usual is opgericht door een groep non-traditionele hospitality experts met gedeelde ervaring bij o.a. citizenM, The Hoxton, Bunk Hotels en Sircle Collection. Zij presenteren een toekomstbestendig hotelconcept dat mens en milieu verbindt. Dat doen ze door de milieu-impact van hun activiteiten inzichtelijk te maken en waar mogelijk te verkleinen. Ook hebben ze oog voor sociale cohesie en verbinding van gasten en locals. 

Het liefste noemen ze zich duurzaam bij The Usual, maar dat mag niet zomaar (gezien de nieuwe regelgeving omtrent duurzaamheid claims die zij uiteraard omarmen). Hun droom is om al deze grote ambities nooit in de weg te laten staan van fun en comfort. Alles zodat hun gasten in verbinding kunnen komen, en blijven, met zichzelf, de stad en de rest van de wereld.