Chef Niels van Zijl opent restaurant Heimat in Utrecht

Chef Niels van Zijl opent restaurant Heimat in Utrecht
Foto-credits: Manon de Groot.

In april 2024 opent chef Niels van Zijl restaurant Heimat aan de Biltstraat in Utrecht. Vanaf deze lente serveert het restaurant fine dining met een Utrechtse touch.

Van Zijl (1995) stond eerder als jong talent aan het roer van restaurant DeZusters in Maarssen. In
restaurant Heimat serveert hij binnenkort pure gerechten op hoog culinair niveau, in een informele setting. Het wisselende menu is geïnspireerd op de natuur, met verfijnde smaken waarbij de kwaliteiten van het product leidend zijn. Het team maakt gebruik van een lokaal geworteld netwerk van producenten en makers.

De eerlijke keuken van Heimat

De naam van het restaurant, Heimat, refereert aan de emotionele binding die je hebt met je geboortegrond, of daar waar je je thuis voelt. Het restaurant brengt die verbondenheid tot leven. Wat buiten groeit en bloeit, vormt de basis van de keuken. Het interieur is ontworpen door Manon de Groot, bekend van o.a. restaurant Elea in Den Haag en Showw in Amsterdam. Ingetogen en strak, met warme tinten en natuurlijke materialen, maar ook met een verrassend artistiek randje.

Niels van Zijl: 'Wij willen Utrecht een nieuwe vorm van fine dining laten ervaren. Een restaurant met een
ongedwongen sfeer waar je je direct thuis voelt, maar waar je tegelijkertijd een verfijnd menu van hoog culinair niveau proeft.'

Vast netwerk van producenten en telers

Het restaurant werkt samen met een vast netwerk van producenten en telers die het welzijn van dier, mens en planeet voorop stellen. Wijnen zijn afkomstig van producenten die werken met zo min mogelijk interventie en zoveel mogelijk zorg voor druif en land. Daarnaast is er een wisselende selectie van lokale bieren en huisgemaakte non-alcoholische dranken die passen bij het menu.

Van Zijl: 'We benaderen eten vanuit de oorsprong: wat komt er dit seizoen van het land? Wat heeft een
ingrediënt nodig om het nóg beter te laten uitkomen? Onze gerechten zijn ogenschijnlijk eenvoudig, maar hebben veel diepgang dankzij bijvoorbeeld de gebruikte conserveringstechnieken of eigenzinnige combinaties.'

Teamsamenstelling

Niels van Zijl. Foto-credits: Bastiaan van Schip.
Niels van Zijl. Foto-credits: Bastiaan van Schip.

Het team van Heimat wordt geleid door chef Niels van Zijl (1995). Hij stond tot 2021 aan het roer van
restaurant DeZusters in Maarssen. In 2022 was hij Gault&Millau’s ‘New Chef on the Block’, een jaarlijkse prijs voor culinair talent.

Niels verdiende zijn sporen daarvoor in de culinaire wereldtop, bij onder andere De Librije* in Zwolle en Kadeau in Kopenhagen (DK). Maître Arline Bronkhorst (1995) werkte eerder in Barcelona en in Londen, onder andere in de rol van assistent-manager van BiBi Restaurant, GQ Restaurant of the Year 2022. Bas Janssen (1999) verruilt als sommelier Café-Restaurant Terroir voor Heimat.

Startend in april is er van woensdag tot en met zaterdag vanaf 18 uur een chef’s menu voor 79 euro. Op zaterdag en zondag is er lunch vanaf 12 uur, met de mogelijkheid om een compact menu te bestellen à 59 euro per persoon.