nieuws

Clean Air Nederland: ’28 van de in totaal 20.000 terrassen nu deels rookvrij’

Café 498

Van de meer dan 20.000 terrassen die Nederland telt, zijn er nu 28 in ieder geval deels rookvrij. Dat meldt antirookorganisatie Clean Air Nederland dinsdag 7 augustus.

Clean Air Nederland: ’28 van de in totaal 20.000 terrassen nu deels rookvrij’

‘Vier jaar geleden was dat er nog maar één’, aldus de antirookorganisatie tegenover het NRC. Uit onderzoek van Misset Horeca in 2015 bleek dat terrasondernemers toen nog maar weinig voelden voor een rookvrij terras. Ruim 94 procent van de respondenten gaf toen aan geen rookvrij terras te willen. Een meerderheid denkt echter wel dat uiteindelijk alle terrassen toch rookvrij zullen zijn.

Ondanks de overwegend grote antipathie tegen een rookverbod, denkt een meerderheid dat binnen nu en tien jaar alle terrassen rookvrij zullen zijn. Of zoals één ondernemer het stelt: ‘Nee voorlopig niet. Daarmee hou ik inderdaad een flinke slag om de arm, want ik denk dat uiteindelijk het roken op het terras verboden wordt, net zoals dat binnen al is gebeurd.’

KHN

‘Betutteling ten top’, zo luide de reactie van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op de opmerking van Paul Blokhuis op NPO Radio 1 in juni 2018 dat hij roken op het terras wil gaan verbieden. KHN vindt dat roken op het terras moet blijven kunnen. ‘Ook rokers moeten van harte welkom blijven op het terras.’ Daarnaast meent de brancheorganisatie dat er eerst duidelijkheid moet komen over het aangekondigde besluit op rookruimten.

Roken op terras, tuurlijk mag dat…. voorlopig

Wat KHN betreft zou het kabinet veel meer moeten inzetten op preventie. ‘Op die manier kunnen we er voor zorgen dat er minder mensen gaan roken.’ Willemsen vervolgt: ‘Wij vinden het hypocriet dat het kabinet ieder jaar wel €2,3 miljard aan tabaksaccijnzen int en nu inzet op een antirookbeleid over de rug van de horeca. Dat gaat ons echt veel te ver.’

Rookvrij terras

Het Wapen van Ens in Ens begon in 2015 al met het deels rookvrij maken van het terras. Rob Michielsen van Het Wapen van Ens zei eerder tegen Misset Horeca: ‘Roken is vreselijk ongezond, smerig en hinderlijk ook voor de mensen eromheen. Bovendien is roken geen vrije keuze maar een verslaving. Het recht op een rookvrije werkplek voor werknemers en gasten zou wat mij betreft, net zoals binnen, ook op het terras moeten gelden.’