nieuws

Rechtbank: roken overdekt terras mag, boete NVWA van tafel

Café 1076

De rechtbank in Rotterdam oordeelt dat roken op een overdekt terras mag. Horecaondernemer Geert Sanders uit Wijchen vocht een boete van de NVWA van 600 euro aan. En met succes.

Rechtbank: roken overdekt terras mag, boete NVWA van tafel

De NVWA vindt dat het roken op een overkapt terras bij Café Sterrebosch gelijk staat aan binnen roken en de instantie ziet het overkapte terras als een aparte horecagelegenheid vanwege de aanwezigheid van eigen muziek en een eigen bar. De rechter oordeelt anders. Het was niet de hoogte van de boete die Sanders deed besluiten naar de rechter te stappen. Hij wilde duidelijkheid over wat nu wel en niet is toegestaan.

Horecaondernemer Geert Sanders jr. uit Wijchen, uitbater van Café Sterrebosch en van Café de Arend, krijgt gelijk van de rechtbank in Rotterdam. De ondernemer was het niet eens met een boete die hij kreeg van de NVWA omdat gasten rookten terwijl ze op zijn overkapte terras stonden.

Sanders kreeg de bekeuring tijdens de jaarlijkse najaarskermis in 2017 en besloot deze aan te vechten. De rechtbank draait nu de boete van 600 euro terug. Tijdens events, zoals de najaarskermis, laat Sanders een doorzichtige overkapping boven zijn terras plaatsen, en ook deels boven de openbare weg. ‘Deze overkapping beschermt het feestende publiek tegen een plensbui, maar het geeft het terras ook meer karakter wat de sfeer alleen ten goede komt. Er zit geen vloer in, geen zijwanden. Niets. Het is niet meer dan een hoog dak. Transparant ook nog.’

Roken overdekt terras

De overkapping van het Wijchense café is vijf meter hoog en aan alle kanten open. Het feit dat er een biertap stond ten tijde van de controle en er ook een muziekinstallatie draaide, maakt het nog steeds geen ‘binnen’.

De NVWA vond dat het vanwege die bar een aparte horecagelegenheid was, waar volgens hen niet mocht worden gerookt. Sterrebosch was het er niet mee eens en vocht de boete aan. ‘Het is alleen een terras met een overkapping van vijf meter hoog en het is aan vier kanten open.’

De rechtbank was het eens met de horecaondernemer uit Wijchen.  De rechter concludeerde dat er geen sprake was van een aparte horeca-inrichting, maar van een overdekt terras waar geen rookverbod geldt.

Uitspraak belangrijk voor horeca

Volgens Robin Link, die café Sterrebosch voor de rechtbank heeft bijgestaan als juridisch medewerker van Alex Advocaten, is de uitspraak belangrijk voor veel horecaondernemers uit Nijmegen. ‘Tijdens de Vierdaagse zie je veel overkapte terrassen met een bar. Als de uitspraak anders was geweest, dan had dat ook negatieve consequenties gehad voor de ondernemers van de Vierdaagse feesten,” aldus Robin Link.

Hij benadrukt dat Geert Sanders jr. de boete niet zozeer heeft aangevochten vanwege de 600 euro. ‘Hij wilde vooral duidelijkheid krijgen over wat wel en niet mag’, zo meent Robin Link.

Het verslag van de rechtbank met de volledige uitspraak over roken overdekt terras  is online gepubliceerd. 

Meer lezen:

>> Tips: Roken tijdens werktijd in de horeca

>> Roken op terras, tuurlijk mag dat…. voorlopig