Dit zijn de halvefinalisten van de Dutch Hotel Award 2021

Dit zijn de halvefinalisten van de Dutch Hotel Award 2021
Winnaar Hotel Award 2019: Jaz Hotel Amsterdam - Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

De vijf hotels die zijn doorgedrongen tot de halve finale van de Dutch Hotel Award 2021 zijn bekend. Uit de tien genomineerden die vorige maand bekend werden gemaakt, heeft de jury vijf halvefinalisten gekozen die strijden om een plek in de finale. Daarbij had voor het eerst het publiek ook een stem. Ook de vijf hotels die kans maken op de Publieksprijs zijn bekend.

Zoals altijd brengt de jury het aantal van 10 genomineerden terug tot 5 halvefinalisten. Wel nieuw is dat de stem van het publiek hierin voor het eerst meetelt voor de Dutch Hotel Award 2021. Die publieksstem weegt voor 25 procent mee bij het bepalen van de top 5.

Na wegen van de stemmen heeft de jury deze vijf hotels aangewezen voor de halve finale van de Dutch Hotel Award 2021 (in alfabetische volgorde):

Publieksprijs

Na de bekendmaking van de 10 genomineerden en de aankondiging dat het publiek voor het eerst een stem had in welke hotels naar de halve finale zouden gaan, barstte onder de top 10 de strijd om de stemmen los.

Veel hotels in die top 10 hebben actief hun fanbase aangeschreven om stemmen de werven voor dé hotelmanagementteam prijs van Nederland. En met resultaat, want er is massaal gestemd via de website van de Dutch Hotel Award. Bij een eerste tussenstand waren al ruim 8100 stemmen uitgebracht. Dat heeft de jury zó positief verrast, dat werd besloten een Publieksprijs in te stellen voor het hotel dat in de eerste ronde de meeste stemmen van het publiek kreeg.

Die bekendmaking zorgde ervoor dat de genomineerden – en hun gasten – een eindsprint inzetten: na het sluiten van de stembus op 12 mei om 17.00 uur stond de teller op bijna 12.000 stemmen.

‘Het natuurlijk leuk dat we met een aanpassing in het format, de publieksstemmen, meer buzz weten te creëren en vooral de achterban, relaties en doelgroepen van de deelnemers bij de Dutch Hotel Award weten te betrekken’, zegt initiatiefnemer van de Dutch Hotel Award Francesco Monaco.

Uiteindelijk maken de volgende hotels kans op die Publieksprijs, zij vormen de top 5 in de ranglijst met stemmen.

  • De Wereld, Wageningen
  • Parkzicht, Eindhoven
  • Thermen Bussloo, Voorst
  • Villa Heidebad, Epe
  • Zoku, Amsterdam

Dat deze top 5 niet dezelfde is als de halve finale, komt doordat de publieksstem voor 25 procent meetelt. Enkele hotels scoorden heel hoog bij het publiek, maar moesten anderen boven zich dulden in het juryoordeel. De onderlinge verschillen in scores zijn soms klein. Wie uiteindelijk de Publieksprijs wint, wordt bekendgemaakt voorafgaand aan de uitreiking van de Dutch Hotel Award 2021.

Halve finale

In tijden van crisis met zoveel aandacht, positiviteit en vertrouwen deelnemen aan de Dutch Hotel Award kan alleen met een winnaarsmentaliteit, aldus de jury. ‘Het was dan ook ongekend moeilijk om slechts 5 halvefinalisten te selecteren uit de top 10 genomineerden. Als je na maanden van uitdaging en tegenslag nog steeds met bevlogen medewerkers zoekt naar kansen en verbinding, dan getuigt dat van een enorme dosis veerkracht welke uitstekend door de halvefinalisten naar voren werd gebracht.’

De vijf managementteams van de halvefinalisten van de Dutch Hotel Award 2021 gaan donderdag 20 mei online in gesprek met de jury. Daarbij kunnen ze nogmaals ingaan op hoe het thema van deze editie, Veerkracht en verbinding, in hun hotel past.

Elk hotel krijgt precies vijf minuten. Tijdens de sessie wordt uitsluitend antwoord gegeven op de gestelde vragen vanuit de jury en mag de aangegeven tijd in geen geval worden overschreden.

De jury kiest aansluitend de drie finalisten, welke op vrijdag 21 mei worden bekend gemaakt. Dan wordt ook de aanvullende finaleopdracht gegeven.

Jurybezoeken

Als de regels van de overheid het mogelijk maken, zal de jury op vrijdag 18 juni de drie finalisten bezoeken. Daar krijgen de teams de mogelijkheid hun bedrijf aan de jury te laten zien, de finaleopdracht te presenteren en te laten zien hoe zij invulling geven aan het thema.

De winnaar wordt vervolgens in de week van 28 juni bekendgemaakt. Op welke wijze is nog even afhankelijk van wat tegen die tijd kan en mag onder de beperkingen. De invulling van die bekendmaking wordt op een later moment bekend.

16 winnaars Dutch Hotel Award

Editie 2021 is alweer de 17e keer dat de Dutch Hotel Award wordt uitgereikt. Dit zijn de winnaars van de DHA tot nu toe:

2019:Jaz in the City Amsterdam
2018:Novotel Amsterdam Schiphol Airport
2017:Kruisherenhotel Maastricht
2016: Ink Hotel Amsterdam
2015:Hotel van Oranje, Noordwijk 
2014:Postillion Deventer 
2013:Pulitzer, Amsterdam 
2012: Palace Hotel, Noordwijk
2011:Townhouse, Maastricht 
2010:Papendal, Arnhem 
2009:De Zon, Ommen 
2008:Eden American, Amsterdam
2007:Château St. Gerlach, Valkenburg a/d Geul
2006:Des Indes, Den Haag 
2005:Beaumont, Maastricht 
2004:Delta Hotel, Vlaardingen 

De Dutch Hotel Award (DHA) is een initiatief van Trust Hospitality en vormt een jaarlijkse wedstrijd voor hotelmanagementteams. In drie afvalrondes worden drie finalisten bepaald die aan de slag gaan met het thema van dat jaar en een aanvullende finaleopdracht. DHA heeft tot doel de creativiteit en het professionalisme in de hotellerie te vergroten.

De jury bestaat uit Regine von Stieglitz van Hotelschool The Hague, initiatiefnemer Francesco Monaco, juryvoorzitter Bas Tolmeijer, hoofdredacteur van Misset Horeca Marjon Prummel, sector banker leisure Sjuk Akkerman van ING, Bart Meinen van Heineken en Sander Allegro.