nieuws

Ingrid van Eeghem: ‘verrast’ door val uit Top 100 Lekker 2019

Restaurant 1942

Ingrid van Eeghem is verrast door de val van haar sterrestaurant De Karpendonkse Hoeve uit de Top 100 ranglijst van de culinaire gids Lekker. In 2018 stond het Eindhovense restaurant nog op plaats 70, in 2019 valt de zaak buiten de top 100 van beste restaurants van Nederland.

Ingrid van Eeghem: ‘verrast’ door val uit Top 100 Lekker 2019
Peter Koehn, Ingrid van Eeghem en Rob van der Veeken.

Ingrid van Eeghem zegt tegen Misset Horeca dat ze ‘vanochtend in Eindhoven verrast werden door dit nieuws. We hadden het niet zien aankomen. Natuurlijk is het jammer. We hebben vandaan na de lunch de recensie bekeken en ook de Lekker-gidsen van de afgelopen jaren. Met name omdat de laatste zin uit het stukje van dit jaar luidt: Helaas moet de Hoeve na langdurige onevenwichtige prestaties de Top-100 verlaten.  Maar die eventuele langdurige onevenwichtige prestaties halen wij niet uit de teksten die Lekker over ons heeft geschreven. We gaan dit natuurlijk verder met het team bespreken maar we gaan vooral lekker (!) door voor onze gasten. Een volle zaak, daar streven we naar. We doen het voor de gasten, niet voor de gidsen.’

Chef Rob van der Veeken laat de woordvoering over aan Van Eeghem en wil niet inhoudelijk reageren op het nieuws van Lekker 2019.

De recensie van de Karpendonkse Hoeve

Het blijft een prachtige locatie aan de rand van de stad met zicht op de Karpendonkse Plas. Het restaurant zelf is toe aan een opfrisbeurt maar het terras is mooi en gezellig. Als we zitten wordt ons meegedeeld dat het restaurant vanaf een bepaalde tijd bezet is voor een besloten bijeenkomst, dus we moeten haast maken. Was netter geweest om dat van tevoren te communiceren. Gelukkig maakt het eten van chef-kok Rob van der Veeken veel goed. We genieten van kreeft, asperges, eidooier en aardappelkaantjes. Daarna volgen coquilles in een curry-achtige saus en asperges, en rendang met langoustines, pinda, pindaschuim en een krokantje van duindoorn. De door patronne Ingrid van Eeghem geschonken albariño Garzon uit Uraguay past goed bij deze drie gerechten. Kalfshaas komt met een toastje met ganzenlever, kalfszwezerik, morieljes en morieljessaus. Het glas rosso di montalcino Luciani sluit er goed op aan. Het dessert is minder: aardbei met witte chocolade geeft niet het wauw-effect dat we verwachtten. Bij een ander bezoek proeven we geschroeide langoustines met snijbonenijs, en makreel met groene aardbei en algencrème. Bij een mooi glas Portugese Toucas Alvarinho. En een dumpling gevuld met kreeft, prei en bouillon: heerlijke kreeft, te dikke dumpling. Daarna is wagyu met enoki, mierikswortelcrème en krokante nori overheerlijk, zeker met het glas riesling kabinett Claes, 2015. We sluiten af met gegrilde gemarineerde ananas. Helaas moet de Hoeve na langdurige onevenwichtige prestaties de Top-100 verlaten.

Lekker 2019

Lekker is een Nederlandse restaurantgids die jaarlijks verschijnt. In dit blad worden aan zo’n vijfhonderd restaurants in heel Nederland waarderingen toegekend. De honderd beste krijgen een plaatsje in de Top-100. Ieder jaar is te zien welke restaurants plaatsen zijn gestegen of zijn gezakt. Misset Horeca volgt ieder jaar de bekendmaking. Voor Lekker 2019 zijn de ranglijstde nieuwkomersde grootste stijgersde hardste dalersde provincietoppersde kanshebbers en de lijst met verdwenen restaurants uit de Lekker 2019 gepubliceerd.


Reageer op dit artikel