Nationale Restaurant Week weer van start: eerste restaurants vragen om aanbetaling

Nationale Restaurant Week weer van start: eerste restaurants vragen om aanbetaling

De Nationale Restaurant Week gaat weer van start. De actieweek duurt van 11 tot en met 27 maart. 600 restaurants doen mee, waarvan 75 sterrenrestaurants. Deze editie zijn er voor het eerst restaurants die een aanbetaling vragen bij een reservering.

85 nieuwe restaurants zijn aangesloten voor deze Restaurant Week.  In deze Restaurant Week test Dining City het doen van een aanbetaling. De organisatie achter Restaurant Week verwacht dat in de toekomst steeds meer restaurants om een aanbetaling zullen vragen tijdens de Nationale Restaurant Week. Onder meer de sterrestaurants Blok's en 't Amsterdammertje vragen deze voorjaarseditie om een aanbetaling.

Aanbetaling

Gasten krijgen keuzes tussen 10, 50 of 100 procent aanbetalen van de couvert-prijs. ‘We gaan vooral veel data verzamelen wat consumenten hier willen. We zien nu bijvoorbeeld al dat tien procent in trek is', zei Jeroen van den Brink hierover eerder . 'Consumenten die hiervoor kiezen kunnen dit namelijk gemakkelijk via de bankieren-app op hun telefoon doen. Zonder dat ze het bedrag moeten accorderen.’ 53 procent van de reserveringen komt via een mobiel apparaat (smartphone of tablet) tegen 47 procent via een desktop-computer.

Door het aanbetalen verwacht Jeroen van den Brink dat mensen bewuster gaan reserveren en ook annuleren. ‘Het percentage no show is al heel laag met 0,8 procent, het percentage annuleringen ligt op 20 procent. Als consumenten een aanbetaling doen, verwachten wij dat ze bewuster reserveren en dus ook minder snel annuleren.

20 procent annuleert

Zo’n 20 procent van de gemaakte reserveringen in de actieperiode wordt gewijzigd of geannuleerd. Dat kan inderdaad relatief eenvoudig. Wij zien in onze data niet het verschil tussen een annulering en bijvoorbeeld een gewijzigde dag of tijdstip. We kunnen het annuleren uitschakelen in onze systemen, maar dan zal no show omhoog schieten. En het is ook niet meer van deze tijd, toch? Mensen annuleren niet omdat het gemakkelijk is. Ze kunnen niet op het eerder gekozen tijdstip.’

Dining City was een aantal jaren geleden een van de eerste partijen die startte met het vooraf betalen van de reservering. Het bedroeg hier een volledige betaling van het aantal gereserveerde couverts. Tien procent van de gasten maakte hier – vrijwillig – gebruik van. Restaurants konden zelf kiezen of ze gasten vooraf wilden laten betalen of niet.

Gemiddelde besteding

In de laatste Restaurant Week hebben gasten gemiddeld €63,50 per persoon besteed, tegen €55 in 2013. Een van de redenen voor de stijging is het feit dat er veel restaurants met een Michelinster meedoen. Deze editie 75 sterrenrestaurants. Een driegangenmenu kost bij de  reguliere deelnemers in de actieperiode – die loopt tot 27 maart – 28,50 euro. Een lunch die bestaat uit evenzoveel gangen kost €25,50. Restaurants met een Michelinster mogen een supplement vragen van € 12,50. De toeslag van veel sterzaken ligt voor het diner op 14 euro, voor de lunch is het vaak 12 euro.