Sergio Herman: Nieuwe culinaire broedplaats in Terhofstede

Sergio Herman: Nieuwe culinaire broedplaats in Terhofstede

Sergio Herman heeft nieuwe culinaire plannen. De chef en ondernemer wil in Terhofstede, een buurtschap tussen Cadzand en Sluis, een boerderij ombouwen tot culinaire broedplaats met een zeer kleinschalige eetgelegenheid.

Sergio Herman (50) wil in de Zeeuwse buurtschap een boerderij (woonhuis en schuur) ombouwen tot culinaire broedplaats om er foodconcepten te ontwikkelen en te experimenteren met de teelt van producten. Hij zal er ook gasten ontvangen. Maar een echt restaurant komt er niet.

Dineren op uitnodiging

Er kunnen wel mensen terecht voor lunch en diner, maximaal twintig couverts, maar alleen op uitnodiging en dat tien dagen per maand. ‘De culinaire beleving is voorbehouden aan gasten van de Herman zelf of een van zijn collega chef-koks. Het concept gaat uit van het principe van uitnodiging', staat in het bestemmingsplan.

Verder moet er een ruimte komen om met andere koks en kunstenaars te filosoferen over eten en kunst en wil Herman er jonge chefs opleiden. Ook moeten er kantoren komen en maximaal drie slaapkamers voor personeel. Het plan omvat tevens een ontvangstruimte en een showtuin. Dit heeft PZC uit het bestemmingplan gefilterd. Naam die wordt genoemd is The Barn.

Begin 2019 kwam Sergio Herman al naar buiten met zijn plannen, een exacte locatie was op dat moment nog niet bekend. Hij zei destijds: ‘Ik ben een ondernemer geworden en ik zit heel vaak in vervelende, oninteressante managementmeetings, maar eind 2020-begin 2021 wil ik weer mijn eigen plek, in de buurt van Cadzand, waar ik zelf kan koken. Het zal voor een heel kleine groep mensen zijn, heel select. Uiteindelijk ben ik het gelukkigste als ik kook. Gisteren maakte ik een langoustinegerecht voor Pure C en ik sneed in mijn hand en dat vond ik lekker. Dat ik eindelijk nog eens in mijn hand sneed. Het deed deugd, omdat ik het gevoel van vroeger kreeg. Weet je, koken is hetgeen ik het liefste doe.’

Locatie culinaire broedplaats

De locatie – waar Sergio Herman zelf ook wil gaan wonen – omvat een woonhuis en een boerenschuur. Het management van de chef bevestigt dat de Sergio Herman Hospitality Group in overleg is met de gemeente Sluis om te onderzoeken of er in de gemeente een locatie kan worden betrokken voor nieuwe initiatieven. De inhoud van deze nieuwe initiatieven wil het management echter niet prijsgeven.

De gemeente Sluis, die het initiatief in principe heeft goedgekeurd, is namelijk nog in overleg met eventueel betrokkenen. De woning en landbouwschuur die er nu staan, worden gesloopt en er komt nieuwbouw (houten gevel, rieten dak) voor in de plaats. De welstandscommissie van de gemeente Sluis is al akkoord gegaan.