Zilver voor De Zoes in Terras Top 100 2021

In vijf jaar tijd heeft ondernemer Frank van Meegen De Zoes in het Limburgse Helden uitgebouwd tot een zaak van formaat. En dat het terras met het goed getrainde personeel en de hoogwaardige keuken: een indrukwekkend geheel waar de rek nog lang niet uit is. Maar voor nu: zilver voor De Zoes.
Frank van Meegen, midden-onder, tussen een deel van zijn team. (c) Marcel van Hoorn

Wanneer ondernemer Frank van Meegen telefonisch te horen krijgt dat zijn terras van De Zoes dermate goed gescoord heeft, dat hij de hoofdjury van de Terras Top 100 op bezoek krijgt, is de Limburger even uit het veld geslagen. ‘Dat we het zó goed zouden doen, had ik nog niet gedacht’, erkent hij later als het bezoek van de hoofdjury daadwerkelijk plaatsvindt.

Aan de doorgaande Molenstraat in het kleine Limburgse dorp heeft Van Meegen een terras waar het prima toeven is. Maar de jonge (31) ondernemer heeft aan de achterkant van het pand een soort ‘terrastuin’ gecreëerd. Prachtig meubilair, een overkapping van een oude kas, volledig gestript, opgeknapt en weer in elkaar gezet, en tussendoor veel groen. ‘Het idee is dat je in een tuin dineert’, legt hij uit. En dat snappen we.

Voordat hij de hoofdjury meeneemt naar zijn terras, laat hij eerst een paar fragmenten zien van de Holywoord blockbuster Kindom of Heaven, een epos met filmster Orlando Bloom in de hoofdrol. Het idee? ‘Het is mijn inspiratie’, aldus Van Meegen. ‘Bloom speelt iemand die een stuk land krijgt waar weinigen iets mee kunnen en waarvan iedereen zegt: dat wordt niks. Maar het lukt hem. En dat is precies wat mijn reis tot nu toe ook is geweest.

050821, Helden: De Zoes, Terras Top 100. Foto: Marcel van Hoorn.

Vijf jaar geleden, ik was 26, nam ik dit over van mijn oom, waardoor ik de derde generatie ben die De Zoes onder zijn heeft. Ik had grootse plannen en telkens hoorde ik van iedereen dat het niet haalbaar zou zijn, of dat het me niet zou lukken. Maar ik heb toch het tegendeel kunnen bewijzen’, klinkt het niet zonder trots.

Doelstellingen en beloningen

En ook de juy is onder de indruk. Bier is één van de paradepaardjes hier en dat is te zien. De jury krijgt een heerlijk bier-apperetif bij binnenkomst en later nog een cocktail waar passievrucht en bier de hoofdrol spelen. Maar ook de grote bierkoeling springt in het oog, net als de nieuwe bar achterin de zaak, waarbij een oude brouwketel is nagebootst.

We lezen dat een doelstelling voor het team is: Terras Top 100 Provinciewinnaar worden, met als beloning: met z`n allen naar een Oktoberfest. Nou, Zum Wohl!

Ongeveer dertig medewerkers heeft Van Meegen bij De Zoes rondlopen, waarvan negen fulltimers. Elke dag, De Zoes is momenteel vijf dagen in de week geopend, geeft Van Meegen een briefing van zo’n vijftien minuten aan z’n medewerkers. ‘Daarin geef ik hen iets mee over diverse onderwerpen. Dat kan gastvrijheid zijn, maar ook bier of iets anders.’

050821, Helden: De Zoes, Terras Top 100. Foto: Marcel van Hoorn.

Ook zijn er doelstellingen. En dan zijn er niet alleen de omzetdoelstellingen, maar ook meedoen aan wedstrijden en die winnend afleggen en meer van dat soort zaken om de medewerkers scherp te houden. Die doelen staan ook allemaal keurig beschreven in fraaie schema’s op de muren in de -al even zo fraaie – personeelsruimte. Eentje valt de hoofdjury direct op: ‘Provinciewinnaar worden in de Terras Top 100’. De beloning: een reisje voor het hele team naar een Oktoberfest. Dan rest ons niets anders dan het hele team ‘Zum Wohl’ te wensen en ze te feliciteren met deze prijs!