Zoektocht naar horecatalent voor gastvrijheidsprijs

Zoektocht naar horecatalent voor gastvrijheidsprijs

De 21ste editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs gaat van start. De organisatie is op zoek naar jong talent op het gebied van gastheerschap tussen de 20 en 26 jaar. Inschrijven kan tot en met 31 maart.

De Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) is één van de meest prestigieuze wedstrijden waarbij belangrijke culinaire spelers samenwerken om gastheerschap meer onder de aandacht in Nederland te brengen.

Blij dat de horeca weer open is

Algemeen directeur Moët Hennessy Bob Bron roept jong talent op: 'Ik ben heel blij dat de horeca weer open is en iedereen weer kan genieten van vele deskundige en enthousiaste gastheren en -vrouwen, meld je aan en doe mee.'

Voorwaarden inschrijving

De inschrijving is geopend. Een vereiste voor deelname is dat de kandidaat minimaal 4 dagen per week werkzaam is als gastvrouw of gastheer in een restaurant dat genoteerd is in de gidsen Lekker500, Michelin of Gault&Millau, of dat aangesloten is bij de G4, of dat behoort tot een hotel met de classificering 5 sterren.

Inschrijving is niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.

Een podium voor jong talent

De NHGP wordt georganiseerd door de stichting G4, waarin restaurantverenigingen Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samenwerken.

Dit met als belangrijk doel: een podium creëren voor jonge talenten. Zo won Max Oude Veldhuis van restaurant Bougainville in Amsterdam de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2021 en kreeg hij de titel van beste jonge gastheer van Nederland.

Drie wedstrijdonderdelen

De technische invulling en verantwoording van de NHGP is in handen van sommelier Edwin Raben. De wedstrijd bestaat uit een theoriedag, een praktijkdag en een bezoek aan het bedrijf van de deelnemer.

Theorie- en praktijkdag

De theorie- en praktijkdag, die gepland staan op 11 april en 26 september 2022, worden afgenomen op de locatie van ROC Mondriaan in Den Haag. De 10 beste kandidaten van de theoriedag gaan door naar de praktijkdag. Tevens zullen zij door de vakjury bezocht worden op het bedrijf waar de deelnemer werkzaam is,
waar de kandidaat tijdens een lunch of diner de rol van gastvrouw of gastheer vervult.

Beoordeling

De deelnemers worden beoordeeld door een jury met prominenten uit de Nederlandse gastronomie, waaronder de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; eigenaar Restaurant, Hotel & Spa Savarin en voorzitter van de commissie van NHGP Patrick van Zuiden; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en juryvoorzitter Edwin Raben.

Verder maken de voorzitters van de G4 deel uit van de jury: Gerard Wollerich namens Alliance Gastronomique, Marko Karelse namens JRE-Jeunes Restaurateurs, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants.

Oud winnaars in de jury

Daarnaast zitten oud-winnaars Anne Marie Nijhoff (2020), Tim Wellenberg (2019) en Sébastian van Zuiden (2018) in de jury,
evenals Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper en voormalig restaurateur en voormalig voorzitter van
Stichting Samenwerking G4 Lex Gasseling.

De winnaar van afgelopen editie, Max Oude Veldhuis, is wegens
het achternagaan van zijn persoonlijke dromen in het buitenland dit jaar niet beschikbaar als jurylid.

De prijs

De winnaar wordt op 31 oktober 2022 bekend gemaakt tijdens de lancering van de nieuwe editie van Lekker500 in Capital C, Amsterdam en gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s Château de Bagnolet in Frankrijk. Daarnaast ontvangt
de winnaar een fles Hennessy Paradis t.w.v. € 1.100 en een geldprijs van € 2.500.