Nederlands restaurant beste van de wereld volgens Tripadvisor

Nederlands restaurant beste van de wereld volgens Tripadvisor
Bougainville Amsterdam - foto: LVF Photography

Nooit eerder stond een Nederlands restaurant bovenaan in de wereldwijde Best of the Best ranglijst van de Travellers' Choice Awards van Tripadvisor. Tot nu toe. Het Amsterdamse restaurant Bougainville* prijkt fier bovenaan de top-25 van de wereld. In de Europese ranglijst is nog één ander Nederlands restaurant te vinden.

De Tripadvisor Travelers’Choise Best of the Best 2023 Awards zijn net als elk ander jaar uitgereikt aan restaurants die op basis van de reviews op Tripadvisor tot de beste 1 procent behoren. Daarbij is gekeken naar reviews tussen 1 juni 2022 en 31 mei 2023. Eind september zijn de ranglijsten bekendgemaakt. In de meeste prestigieuze lijst, de wereldwijde top-25 in de categorie Fine Dining, is restaurant Bougainville beste van de wereld en staat het Amsterdamse restaurant fier bovenaan.

Vorig jaar stond het Amsterdamse restaurant nog op plaats 13 in de Europese top-25, en daarmee niet in de wereldwijde ranglijst.

Dit is de wereldwijde Top-10: 

  1. Restaurant Bougainville – Amsterdam, Nederland 
  2. Ise Sueyoshi – Nishiazabu, Japan 
  3. The Old Stamp House Restaurant – Ambleside, Verenigd Koninkrijk (vorig jaar nr 1) 
  4. Maison Medard – Boulleret, Frankrijk 
  5. Ristorante Villa Crespi – Orta San Giulio, Italië 
  6. Avartana – Chennai (Madras), India 
  7. Akira Back – Bangkok, Thailand 
  8. Paul Ainsworth at No. 6 – Padstow, Verenigd Koninkrijk 
  9. PIC – Valence, Frankrijk 
  10. Sachi Heliopolis – Cairo, Egypte 

Ciel Bleu** in Amsterdam was tot nu toe het enige Nederlandse restaurant wat het ooit tot de wereldwijde top-25 schopte. In 2019 stond dat restaurant op plek 20 (en nr. 8 van Europa). 

Twee Nederlandse restaurants in Europese toplijst 

Restaurant Bougainville staat als beste van de wereld ook in de Europese Fine Dining ranglijst voor 2023 logischerwijs ook op één. In die top-25 staat één ander Nederlands restaurant, Beluga Loves You* in Maastricht op plek 23.

Als we inzoomen naar Nederland is dit volgens Tripadvisor de Top-10: 

  1. Restaurant Bougainville – Amsterdam 
  2. Beluga – Maastricht 
  3. De Silveren Spiegel – Amsterdam 
  4. Ledeboer – Almelo 
  5. Graham's Kitchen – Amsterdam 
  6. Senses Restaurant – Amsterdam 
  7. Restaurant Kale & de Bril – Goes 
  8. Utrechtsedwarstafel – Amsterdam 
  9. Oan Tafel – Wergea 
  10. G7 Food & Drinks – Sittard 

Bougainville* is gevestigd in Hotel Twenty Seven aan De Dam in Amsterdam. Het restaurant opende in november 2017 en werd destijds opgezet door hoteleigenaar Eric Toren en chefkok Pascal Jalhay. Die laatste verliet het restaurant na enkele maanden, waarna Tim Gerolsteijn - die er al in de keuken werkte - in april 2018 het stokje overnam. En met succes: eind 2018 ontving Bougainville een Michelinster.

Ook Lendl Mijnhijmer was vanaf de start bij het restaurant betrokken, maar verliet de zaak begin 2023 om samen met voormalig keukenchef van Bougainville Dorus Floris een eigen restaurant te openen.