blog

High tech horeca

Café 530

De meeste horecaondernemers kunnen erover meepraten, het tekort aan personeel. Werkgevers verzinnen van alles om nieuw personeel aan zich te binden.

High tech horeca

Leveranciers spelen er handig op in door technologie op de markt te brengen waarmee een deel van het horecawerk kan worden overgenomen door robots of andere geautomatiseerde systemen.

Als jurylid van de Horecava Innovation Awards zag ik een aantal van die toepassingen voorbijkomen. Van een wervingsapp voor medewerkers tot het gebruik van artificial intelligence voor reserveringen. Creatieve oplossingen voor keukens die handjes tekortkomen en een volledig geautomatiseerde cocktailbar.

De technologische innovaties in de horeca zijn niet te stuiten. Restaurants met foodprinters, robots die worden ingezet als schoonmaker, butler, ober, kok, runner en front desk-medewerker. Een compleet hotel uitgerust met spraakgestuurde kamers. Tablets die worden gebruikt aan tafel en in de keuken. Technologie om het werk efficiënter, effectiever en winstgevender te maken.

Misset Horeca interviewde drievoudig Meest Markante Horecaondernemer van Groningen, Patrick Beijk. Zijn café-restaurant Mr. Mofongo staat bol van de gadgets en slimme innovaties. Zijn bar werkt al jaren met robotarm Armando en die levert meer op dan beleving. Armando kan in 45 seconden een shotglaasje met likeur ophalen uit de metershoge wand met 56 soorten drank. Armando zorgt ervoor dat er niet wordt geknoeid, de hoeveelheid drank is altijd hetzelfde en de tijd die de robotarm nodig heeft, kan door de barman worden gebruikt voor andere voorbereidingen voor de cocktail. Armando biedt tijdwinst, zorgt voor een kwaliteitsplus en is een marketingtool. We willen mensen het liefst niet vervangen door robots, maar we kunnen best wat geautomatiseerde hulp gebruiken. 

Marjon Prummel, hoofdredacteur

Reageer op dit artikel