nieuws

Eigen horeca cao voor vijf zaken Pluryn met 4 procent meer salaris

Horeca 2457

Vijf horecazaken van Pluryn hebben een eigen bedrijfs-cao afgesloten met FNV Horeca. Het gaat om Blixem, Bloesem Theehuis, Buurtmarkt Breedeweg, Coffyn Koffiehuis en Branderij en Statie. Het gaat on honderd medewerkers die allemaal een loon krijgen dat straks zeker 3,5 tot 4 procent hoger ligt dan in de cao van KHN en CNV.

Eigen horeca cao voor vijf zaken Pluryn met 4 procent meer salaris

De nieuwe horeca cao van FNV en Pluryn is 1 juli 2018 tot 1 juli 2020. FNV komt hiermee terug van haar mededeling dat de bond geen afspraken maakt voor na 2019. Edwin Vlek zei eerder tegen Misset Horeca: ‘Dan loopt de cao van KHN en CNV af. En ja, onze voorkeur gaat nog steeds uit naar een collectieve cao. Ons hoofddoel blijft om voor zo veel mogelijk werknemers goede arbeidsvoorwaarden vast te leggen. Dat doen we het liefst in een collectieve cao. Maar ja… Bedrijven benaderen ons nu om individueel afspraken te maken. Dat doen we natuurlijk.’

De bedrijven van Pluryn

Coffyn – Malden
Blixem – Nijmegen
Breedeweg – Groesbeek
Bloesem – Herpen
Branderij en Statie – Apeldoorns

Afspraken uit de horeca cao van FNV en Pluryn

  • Per 1 juli 2018 worden de eindlonen in de loonschalen met € 100,- bruto verhoogd en ontvangen alle medewerkers een loonsverhoging van 1,5%. Per 1 juli 2019 ontvangen alle medewerkers een loonsverhoging van 1,8%. De beginlonen van de loonschaal liggen dan gemiddeld 3,5 tot 4% hoger dan in de horeca cao van KHN en CNV.
    Ter vergelijking: een beginnende medewerker verdient een startsalaris dat circa € 900,- bruto per jaar hoger ligt. De eindlonen van de loonschaal liggen gemiddeld maar liefst 7% hoger dan de branche, wat neerkomt op ongeveer € 2.070,- bruto per jaar meer.
  • Met ingang van 1 april 2019 is er een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer van € 0,08 per km ongeacht de afstand en het vervoermiddel.
  • Om aantrekkelijk te zijn voor leerlingen en jongeren zijn in deze bedrijfs horeca cao goede beloningsafspraken gemaakt. Zij kunnen bij Pluryn ten opzichte van hun studie- of leeftijdsgenoten in andere horecabedrijven substantieel meer verdienen. Afhankelijk van leeftijd en/of praktijkleerjaar kan dat verschil oplopen tot meer dan 25%.

FNV Horeca en Stichting Pluryn Maatschappelijke Ondernemingen sloten eerder een eigen bedrijfs-cao met elkaar af voor de medewerkers van de horecabedrijven. Marco Bouma, sectorbestuurder FNV Horeca: ‘Opnieuw zijn er goede verbeteringen afgesproken in deze bedrijfs-cao. Naast mooie loonafspraken, is er ook een fatsoenlijke reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer overeengekomen. Een heel belangrijk punt voor de medewerkers, omdat velen van hen op aanzienlijke afstand wonen van hun bedrijf. We zijn tevreden met dit goede resultaat.’

Op maandag 9 juli 2018 wordt de bedrijfs-cao, die geldt voor 100 medewerkers, ondertekend en ontvangen de vijf horecazaken allemaal de erkenning Goed Werkgever 2018. FNV Horeca vindt goed werkgeverschap erg belangrijk en maakt daarom cao’s op maat.

Stichting Pluryn Maatschappelijke Ondernemingen

Meedoen in de samenleving staat centraal bij de maatschappelijke ondernemingen van Pluryn. Het zijn echte bedrijven waar mensen voor wie betaald werk niet vanzelfsprekend is een plek vinden om te leren en te werken. Als medewerker doen zij er waardevolle werkervaring op. Regelmatig stromen medewerkers uit naar een baan met (gedeeltelijke) loonwaarde.

De vakbond FNV Horeca heeft ook eigen cao’s afgesproken met Harold van Workum op Ameland en met Huis van Eemnes.

>> Bedrijfs-cao met onregelmatigheidstoeslag van tien procent voor Huis van Eemnes

 

>> Welke afspraken heeft Harold van Workum opgenomen in zijn bedrijfs-cao?

 

>> Wat doet strandpaviljoen Deining om personeel te behouden?