nieuws

De drie finalisten van de Dutch Hotel Award 2018 bekendgemaakt

Hotel 6306

Na een spannende halve finale kunnen van de zes hotelmanagementteams er maar drie naar de finale. De jury koos unaniem voor deze drie, die op 8 juni door de jury worden bezocht. De winnaar wordt 14 juni bekendgemaakt.

De drie finalisten van de Dutch Hotel Award 2018 bekendgemaakt
De Jury is er uit.

Zes hotel presenteerden zichzelf aan de jury tijdens de halve finale van de Dutch Hotel Award 2018, slechts drie kunnen door naar de finale van de 15e Dutch Hotel Award. Om de halve finalisten nog even een hart onder de riem te steken en moed in te spreken, was Bastiaan Klomp, directeur van Kruisherenhotel Maastricht (winnaar DHA 2017) naar de Heineken Experience gekomen.

Trots teamgevoel

Klomp vertelde hoe trots hij was op zijn team op het winnen van de Dutch Hotel Award. ‘Ik had als f&b-manager van het Beamont Hotel in Maastricht in 2005 al eens ervaren hoe het is om de Dutch Hotel Award te winnen‘, aldus Klomp. ‘Die winst gaf het team zo’n trots teamgevoel, een vibe waar je jaren op kunt drijven. Toen het team bij Kruisheren Hotel gereed was, wilde ik weer meedoen. Niet alleen om een boost te geven aan het teamgevoel, maar ook om te laten zien wat voor prachtig vak we hebben. Ik denk echt dat we als hoteliers veel meer moeten laten zien wat we te bieden hebben.’

Wat levert de winst op?

Dutch Hotel Award 2018

Bastiaan Klomp steekt de kandidaten een hart onder de riem.

Klomp wilde ook nog kwijt wat het winnen van de Dutch Hotel Award in 2017 heeft opgeleverd. Naast meer teamgeest en trots is dat ook omzet. ‘We hebben 25.000 euro extra omzet binnengehaald op ons vijfsterren arrangement en 64.000 euro aan media-waarde in drie weken tijd.’ Hij wilde halve finalisten nog wat tips meegeven. ‘Houd je aan de tijd, vertel een oprecht verhaal, neem je stakeholders mee in je presentatie en straal saamhorigheid uit.’

Lees ook: Genomineerden Dutch Hotel Award 2018 zijn bekend

Alle zes halve finalisten hadden alles uit de kast gehaald om hun team, bedrijfsvisie en het thema van DHA 2018 (Power to your People) zo origineel mogelijk over het voetlicht te brengen in de exact 10 minuten durende powerpitch. Het zijn de managementteams van de volgende hotels die op 8 juni strijden in de finale: 

  1. Kapellerput, Heeze
  2. Novotel Amsterdam Schiphol Airport
  3. The Student Hotel Amsterdam City Centre

De juryoordeel over deze teams:

Dutch Hotel Award 2018

Team NASA.

De medewerkers van Novotel Amsterdam Schiphol Airport (NASA) stond in dezelfde truien met hotellogo op het podium. Het management zat in de zaal. Als dat geen power to your people is. Om personeel te werven worden ‘We Want You’-kaartjes weggegeven, met foto’s van de medewerkers.
Om de betrokkenheid van het personeel te garanderen, wordt er iedere zes weken de Think Tank georganiseerd. Iedereen kan hiervoor zijn ideeën en vragen (anoniem) inleveren en deze worden beantwoord door 12 mensen van verschillende afdelingen. Ook organiseren ze Hearthist-trainingen om medewerkers aan te moedigen om vanuit het hart te denken.

Kapellerput had het thema Power to the People uitstekend ingevuld. Nieuwe medewerkers krijgen een introductie bij alle afdelingen van het hotel en worden intern breed opgeleid. Trainingen, masterclasses, talencursus, barista-training, alles is mogelijk. De medewerkers krijgen veel verantwoordelijkheid in zelfsturende teams. In de keuken mogen ze nadenken over het ontwikkelen van eigen producten en krijgen de mogelijkheid om veel productkennis op te doen. Een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde is dat medewerkers dividend krijgen uitbetaald.

Dutch Hotel Award 2018

Bed Talks bij The Student Hotel, waar gasten en medewerkers vragen aan elkaar stellen

Bij The Student Hotel draait alles om connectie. Personeel wordt aangenomen op attitude en kan zijn wie die is. De benodigde vaardigheden worden intern aangeleerd. Dat spreekt gasten en medewerkers aan. Geen uniformen of bedrijfskleding in dit hotel. Medewerkers hebben veel eigen inbreng. Via een online platform kunnen vragen worden gesteld aan elkaar en aan het management, het is een heel platte organisatie.

Finaleopdracht Dutch Hotel Award 2018

Op 8 juni worden de drie finalisten door de jury bezocht en krijgen ze precies twee uur om nog één keer alles uit de kast te halen en de jury te overtuigen van de kwaliteiten van het managementteam. Ook dienen de resultaten van de extra finaleopdracht gepresenteerd te worden.
Die opdracht luidt dit jaar als volgt:

  1. Wissel vòòr de finaledag op 8 juni het managementteam gedurende een of meerdere dagen om met de mensen uit de operatie: Power to you People in optima forma!
  2. Bedenk een nieuwe secundaire arbeidsvoorwaarde waardoor je als werkgever nòg aantrekkelijker wordt voor talent. Deze voorwaarde mag slechts minimaal impact hebben op het budget en moet direct uitvoerbaar zijn.

De finalisten moeten op de finaledag aan de jury laten zien hoe ze te werk zijn gegaan en wat deze ervaringen hebben gebracht. Alle middelen en mogelijkheden staan open en zijn vrij door het team in te vullen. Er moet vanzelfsprekend wel sprake zijn van een gezonde ROI-verhouding.

Kijk ook: Video-impressie van de finaledag Dutch Hotel Award 2017

De winnaar van de Dutch Hotel Award 2018 wordt op 14 juni bekendgemaakt. Op 22 juni wordt de bij de prijs behorende wandplaquette in het winnende hotel uitgereikt, zo kan het hotel van de winst zelf een (media)moment maken, en dit vieren met medwerkers en relaties.

Dutch Hotel Award

De Dutch Hotel Award is een initiatief van Trust Hospitality en vormt een jaarlijkse onderscheiding voor het hotelbedrijf waarvan het managementteam zich op een unieke manier onderscheidend heeft gemanifesteerd. DHA heeft tot doel de creativiteit en het professionalisme in de hotellerie te vergroten

De jury bestaat uit voorzitter Bas Tolmeijer van Trust Hospitality, initiatiefnemer van de wedstrijd Francesco Monaco van Trust Hospitality, hoofdredacteur Marjon Prummel van Misset Horeca, Jan van der Doelen van ING, Bart Meinen van Heineken, Sander Allegro van Allegro INN ovations Hospitality Consultancy en Regine von Stieglitz van Hotelschool The Hague. Tot voor kort maakte hotelarchitect Theo Spies ook onderdeel uit van de jury. Hij overleed vorige maand.

Voor de halve finale werden Sander Allegro en Regine von Stieglitz voor één keer waargenomen door Arnoud van Delft, verantwoordelijk voor de International Alumni Relations van Hotelschool The Hague  en Alex van Gastel, General manager van Pulitzer.

14 winnaars

Dit zijn de winnaars van de DHA tot nu toe: 

2017: Kruisherenhotel Maastricht
2016: Ink Hotel Amsterdam
2015: Hotel van Oranje, Noordwijk
2014: Postillion Deventer
2013: Pulitzer, Amsterdam
2012: Palace Hotel, Noordwijk
2011: Townhouse, Maastricht
2010: Papendal, Arnhem
2009: De Zon, Ommen
2008: Eden American, Amsterdam
2007: Château St. Gerlach, Valkenburg a/d Geul
2006: Des Indes, Den Haag
2005: Beaumont, Maastricht
2004: Delta Hotel, Vlaardingen

Bekijk hier de video waarin de winnaar van vorig jaar, Kruisheren Hotel, terugkijkt op de winst.

Reageer op dit artikel