Sterchef Lucas Rive overleden

Sterchef Lucas Rive overleden
Lucas Rive (Foto: Jan Willem Schouten)

Lucas Rive van sterrestaurant Lucas Rive is op woensdag 25 december overleden na een kort ziekbed. De topkok was ruim 27 jaar verbonden aan restaurant De Bokkedoorns in Overveen, waar hij als chef-kok 22 jaar lang twee Michelinsterren op zijn naam had staan. De meesterkok werd slechts 57 jaar oud.

Het culinaire genootschap Les Patrons Cuisiniers maakte het verdrietige nieuws vandaag bekend. Lucas Rive mocht zich op zijn 27ste al een tweesterrenchef noemen. Rive wist als schooljongen al dat hij kok wilde worden. Zijn carrière leidde hem langs de grote chefs als Roger Souvereyns, John Sistermans, Constant Vonk en John Halvemaan tot hij in 1985 bij de Bokkedoorns belandde.

Lucas Rive in Hoorn

In 2013 besliste Rive om samen zijn vrouw Deborah restaurant Lucas Rive te openen in Hoorn. Vijf maanden na de opening werd het restaurant bekroond met een Michelinster. ‘Ik probeer het beste van het verleden in het heden te plaatsen en daarbij sta ik altijd open voor nieuwe ontwikkelingen. Of het nu om nieuwe technieken gaat of nieuwe ingrediënten’, zei hij in een recent interview met Misset Horeca.

Verslagenheid

Met verslagenheid wordt gereageerd op het overlijden van de topkok Lucas Rive. Les Patrons Cuisiniers: 'Lucas was sinds 2015 lid van ons culinaire genootschap, maar lang voordat wij hem vol trots in ons midden mochten verwelkomen, drukte hij als leermeester, coach en begeleider al een onuitwisbare stempel op de vorming van ons culinaire landschap en menig topchef in de dop. Lucas was een meester in het vertalen van zijn liefde voor koken naar uitgebalanceerde smaaksensaties: verrassend en vooruitstrevend. Ook ver buiten onze landsgrenzen speelde hij zich in de kijker.' Frank Visser, voorzitter van Les Patron Cuisiniers schrijft verder over Rive: 'Voor Lucas waren het niet de lijstjes en de sterren die telden, maar de waardering van zijn gasten, die hij een onvergetelijke avond wilde bezorgen. Zijn enorme passie en betrokkenheid en de bruggen die hij heeft weten te slaan voor het vak, zullen wij op ons beurt nooit vergeten. Een groot vakman en meester is niet meer. Wij wensen zijn echtgenote, hun kinderen en allen die hem lief waren, veel kracht en sterkte toe met dit grote verlies.’

Collega Hans van Wolde schrijft op social media: ' Zoals we hem allemaal zullen blijven onthouden, je eindeloze positieve lach, je tomeloze energie, lieve vriend vier kerstmis met Gerrit; drink, lach en zorg voor onze gezondheid op aarde! Rip Lucas Rive , sterkte aan de familie. Bobby Rust zegt over de topkok: ‘Hij is en blijft een groot voorbeeld voor vele van ons. Rust zacht.’

Lucas Rive is de tweede chef in korte tijd die overlijdt. Eerder deze maand - op 11 december - overleed Gerrit Greveling.