Tijdelijk meer ruimte voor terrassen in Amsterdam

Tijdelijk meer ruimte voor terrassen in Amsterdam

Horecaondernemers in Amsterdam krijgen meer ruimte voor hun terrassen, om zo gasten te kunnen ontvangen met de coronamaatregelen in het achterhoofd. Ze moeten wel aan een paar regels voldoen, heeft burgemeester Femke Halsema bepaald.

Zo moet er genoeg ruimte overblijven voor voetgangers en mag de uitbreiding niet ten koste gaan van de volksgezondheid. De openbare ruimte moet hoe dan ook toegankelijk blijven. Café- en restaurantuitbaters moeten voor uitbreiding van hun terras overleggen met omwonenden en ondernemers in de buurt.

De terrassen mogen komen op pleinen, stoepen, brugvleugels, dekschuiten, parkeervakken, langs kades, aan de overkant van de weg en voor het pand van de buren, als die dat goedvinden. Het terras moet na sluitingstijd worden afgesloten.

De verruiming van de terrasregels is tijdelijk en geldt tot het einde van het terrasseizoen: 31 oktober.

Nijmegen

Nijmegen was de eerste stad die aangaf tijdelijke uitbreiding van de terrassen toe te staan. Terrassen mogen volgens de gemeente door een tijdelijke uitbreiding groeien in omvang, maar niet in aantal bezoekers. Een ondernemer kan zo voldoen aan de verplichte 1,5 meter tussenruimte, maar mag niet meer gasten gaan ontvangen dan waarvoor hij een vergunning heeft. Er moet altijd een vrije doorgang voor hulpdiensten overblijven. In drukke horecagebieden wordt de beschikbare ruimte eerlijk verdeeld onder de aanvragers.

Nijmegen staat uitbreiding terrassen toe
Nijmegen staat uitbreiding terrassen toe

Ondernemers hoeven daarvoor geen extra leges of precariorechten te betalen. Meer gemeenten in het land staan positief tegenover tijdelijke uitbreiding van terrassen en zijn de mogelijkheden aan het bestuderen. Volgens Nijmegen is ‘het terras voor veel horecaondernemers van groot belang voor een goede bedrijfsvoering.’ Nijmegen heeft door de jaarlijkse Vierdaagsefeesten veel ervaring met tijdelijke regelingen voor de horeca.

De horeca staat te trappelen om voorzichtig weer open te mogen. Uit onderzoek van TheFork blijkt dat 65% van de respondenten ernaar uitkijkt om weer naar restaurants te gaan en 76% van de ondervraagden geeft aan dat Covid-19 geen financiële impact heeft gehad. Dit is een bemoedigend signaal voor de restaurants. De beperkingen hebben op de ene ondernemer meer invloed dan op de andere.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.