nieuws

Brabantse Bierkaart: 85 bieren strijden in Den Bosch om titel

Café 676

Brabantse Bierkaart: 85 bieren strijden in Den Bosch om titel

85 bieren van 45 brouwerijen strijden zaterdag 27 oktober om een plek op de Brabantse Bierkaart. Op initiatief van Misset Horeca proeven 9 juryleden alle ingezonden bieren en zullen deze beoordelen. De proeverij is de hele dag door toegankelijk in café Bar Le Duc in ‘s-Hertogenbosch.

Wat is het beste bier van Brabant? Met deze vraag start Misset Horeca voor de vijfde keer haar Regionale Bierkaart. Alle brouwers in Noord-Brabant mochten maximaal twee bieren insturen. Het aantal aanmeldingen was echter nog nooit zo groot. In totaal hebben 45 brouwerijen 85 bieren ingestuurd, er moest zelfs een stop op de inschrijvingen komen. Alle bieren worden zaterdag 27 oktober tussen 10.30 en 16.00 geproefd bij café Bar Le Duc in ‘s-Hertogenbosch.

Blind proeven en beoordelen

De proeverij is vanaf de opening van het café, 11.00 uur, de hele toegankelijk. Alle bieren zullen blind geproefd worden door een 9-koppige jury. In groepen van drie zullen zij 28 of 29 bieren proeven. De beste vijf van iedere groep worden door een andere groep nogmaals blind beoordeeld, waarna er een top-15 ontstaat en er ook een winnaar is. Alle bieren worden beoordeeld op Geur, Hoofdsmaak, Afdronk en Algemene Indruk.

Aan het eind van de proeverij zullen de vijftien beste bieren in café Bar Le Duc onthuld worden en de bekendmaking wordt uiteraard ook gepubliceerd op MissetHoreca.nl. De Brabantse Bierkaart is de vijfde regionale bierkaart die geproefd wordt op initiatief van vakblad Misset Horeca. Eerder werden al drie regio’s en één stad beoordeeld: De Gelderse Bierkaart, De Limburgse Bierkaart, de Noordelijke Bierkaart en de Amsterdamse Bierkaart. Of er bieren uit een provincie, regio of stad geproefd worden is afhankelijk van het aantal brouwerijen dat er aanwezig is.

Wie mogen meedoen

Alle brouwerijen die zich op Noord-Brabants grondgebied bevinden mogen meedoen. Mits ze duidelijk laten weten waar ze hun bieren brouwen. Het bier moet geleverd worden aan de horeca en onderdeel zijn van het standaardassortiment, dus geen eenmalige brouwsels. Verder maakt het niet uit of het om een kleine microbrouwerij gaat of een grote multinational; of je honderden zaken belevert of twee cafés. Elke brouwer mag maximaal twee bieren insturen.

Wie is de jury?

BierkaartJuryvoorzitter is Peter van der Arend (oa ArendsnestBeerTemple, Craft&Draft, Cause Beer Loves Food). De jury bestaat verder uit Fiona de Lange(oa zytholoog, schrijver, biersommelier), Raymond van der Laan (oa bieraficionado.com –freelance- journalist Volkskrant Magazine en bierauteur), Sander van Werkhoven (oa horecajournalist, bierkenner en hoofdjurylid Café Top 100), Maik van Heerd (bierbrouwer en ondernemer van Café De Toeter in Groningen) en Ivo Thijssen, (biersommelier van Bierbewustzijn.nl en Bierproeven.nu)  Als gastjuryleden zullen Wolter de Bes (eigenaar van Caspar in Arnhem), Yvonne van Houtum (biersommelier en bierblogger) en Jan van Kollenburg jr. (eigenaar Bar Le Duc) mee proeven en beoordelen.

Reageer op dit artikel